• O femeie paralizată a reușit să vorbească după 18 ani, cu ajutorul unui avatar digital.
  • Datorită unor electroliți mici plasați pe creier, acestea pot replica vocea și mimica feței.
  • Următorul pas este crearea unei versiuni wireless care ar putea fi implantată chiar sub craniu.

O femeie paralizată din cauza unui atac cerebral a reușit să vorbească cu soțul. Prima dată, după mai bine de 18 ani, totul grație unui avatar digital și a inteligenței artificiale. Cu ajutorul unor electroliți mici plasați pe suprafața creierului, avatarul i-a replicat vocea și mimica feței.

Vrem să încercăm, practic să creăm o demonstrație în care decodificăm textul, discursul și avatarul în același timp, din creierul lui Ann, în timp ce ea încearcă în tăcere să vorbească”.

Dispozitivul este o grilă de electrocorticografie, care este atașată de un piedestal, care este înșurubat în craniul pacientului. Ann este prima persoană care are această combinație. Tehnologia nu a decodat 100% toate cuvintele, dar oamenii de știință spun că este o foarte mare realizare. Următorul pas este crearea unei versiuni wireless, care ar putea fi implantată chiar sub craniu.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE

Ceea ce descoperim este activitatea neuronală legată direct de încercările de a-și mișca mușchii faciali și asta este ceea ce putem decoda în vorbire. Mă simt foarte norocos să lucrez cu un grup de studenți, colegi ingineri, și oameni de știință, toți ca o echipă care a avut acest obiectiv în ultimii 10 ani, de a construi un dispozitiv care poate restabili vorbirea. Și eram atât de aproape de a face din asta ceva care va fi o soluție reală pentru pacienți, spun cercetătorii.

Citește și: