• O mașină zburătoare complet electrică a primit aprobarea de a începe testele pe șosea, dar și în aer.
  • Alef Aeronautics, un producător auto californian, va scote la vânzare mașina pentru 300.000 de dolari.
  • CEO-ul Alef, Jim Dukhovny, a declarat că se așteaptă ca mașina să fie disponibilă în 2025.

O mașină zburătoare complet electrică, care va costa aproximativ 300.000 de dolari, a primit aprobarea de a începe testele pe șosea, dar și în aer. Alef Aeronautics, un producător auto californian, a declarat într-un comunicat de presă că a primit o certificare specială de navigabilitate de la Administrația Federală a Aviației (FAA) pentru modelul A, scrie Insider.

Este prima astfel de aprobare pentru o mașină capabilă să zboare, potrivit startup-ului, care a fost susținut de companii precum SpaceX.

Directorul executiv al Alef, Jim Dukhovny, a declarat: „Aceasta ne permite să ne apropiem mai mult de a le oferi oamenilor o deplasare mai rapidă și mai ecologică, reducând ore de muncă, atât pentru persoane, cât și pentru companii, în fiecare săptămână. Acesta este un pas mic pentru avioane, un pas uriaș pentru mașini”.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Din cauza restricțiilor în evoluție ale FAA legate de capacitățile fără precedent ale mașinilor zburătoare, Alef a declarat că certificarea sa limitează locațiile și scopul pentru care i se permite să zboare.

Compania și-a propus să producă prima mașină zburătoare care să să poată fi condusă atât pe stradă, dar și să poată decola vertical. Este proiectată pentru a se integra în infrastructura urbană existentă.

Cum funcționează mașina zburătoare

Mașina zburătoare poate decola pe verticală sau pe orizontală și poate transporta până la două persoane. Se preconizează că va avea o autonomie pe șosea de 320 de kilometri și o autonomie de zbor de 110 kilometri.

Cumpărătorii pot plăti un avans de 1.500 de dolari pentru a obține acces prioritar atunci când încep livrările. Aproximativ 440 de persoane au plătit depozite în ultimele trei luni ale anului 2022, a declarat Alef în ianuarie.

În decembrie, Dukhovny a declarat pentru CNBC Make It că clienții se pot aștepta să își vadă mașinile pe cer până în 2025.

Alef nu a fost singura companie de mașini zburătoare și taxi aerian care a făcut un progres important în materie de reglementare în ultimele zile. Miercuri, acțiunile companiei de taxiuri zburătoare Joby Aviation au urcat cu 44% după ce a primit și ea un certificat special de navigabilitate de la FAA.

Citește și