• Mașinile autonome nu economisesc timp, îl vei folosi pentru a călători și mai mult.
  • Mașinile electrice nu au emisii zero, căldura produsă de circuitele electrice contribuie și ele la încălzirea globală.
  • Mașinile autonome nu economisesc timp, pentru că îl vom folosi pentru a călători și mai mult.

Omenirea așteaptă cu sufletul la gură momentul în care mașinile autonome vor împânzi străzile, sperând că poluarea și accidentele vor scădea vertiginos. Însă aceste speranțe se pot dovedi iluzii. Minuni nu există, vor aparea alte probleme.

Orice instalație electrică emană căldură, conform unei legi a fizicii, și acest lucru contribuie la încălzirea globală. Așadar, chiar dacă mașinile cu combustie internă, precum cele pe benzină sau motorină, care emit fum, monoxid de carbon și alte substanțe poluante, vor fi înlocuite cu mașini electrice, acestea nu vor fi perfect ecologice și nu vor avea emisii zero.

Mașinile electrice vor emite căldură, iar dacă ne gândim la problema acumulatorilor uzați, aceștia trebuie depozitați sau reciclați corespunzător, ceea ce adaugă o altă dimensiune ecologică. Dar să ne concentrăm pe impactul asupra încălzirii globale. De asemenea, tindem să divinizăm software-urile mașinilor autonome și să considerăm că acestea vor elimina complet factorul uman, respectiv factorul negativ al lipsei de atenție sau al consumului de alcool, asigurând o călătorie perfectă.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Însă nu este chiar așa; software-urile create de oameni nu vor fi niciodată perfecte și vor trebui îmbunătățite în permanență.

Dar de ce avem totuși această impresie că sunt mai puține accidente pe drumuri provocate de mașinile autonome? Pur și simplu, pentru că ele sunt puține. În momentul în care ele se vor răspândi, vor deveni de ordinul zecilor sutelor de mii pe străzi, atunci și accidentele provocate de acestea se vor înmulți și vom ajunge practic la aceeași situație pe care o avem acum, cel puțin asta afirmă experții în domeniul.

În momentul în care vom economisi timp prin utilizarea acestor softuri, care, bineînțeles, vor deveni mai bune în timp, vom avea tendința de a călători și mai mult, pentru că, nu-i așa, trebuie să ne folosim cumva timpul liber. O paralelă poate fi făcută cu smartphone-urile: le putem folosi pentru a rezolva multe probleme pe care altfel le-am rezolva la laptop sau calculator, dar le putem face din mers, pe stradă, ceea ce ar însemna că economisim mult timp, timp pe care l-am putea aloca pentru excursii, pentru relaxare sau pentru citit cărți.

Ei bine, nu este așa. De fapt, alocăm acest timp pentru a butona și mai mult, pentru a ne pierde timpul pe rețelele sociale. Probabil că același lucru s-ar întâmpla și în cazul mașinilor autonome. Un alt exemplu este acela al autostrăzilor: dacă adăugăm încă o bandă, mașinile nu vor fi mai puține, ci mai multe, pentru că vor încerca să folosească și această bandă în plus.

Citește și