• Sam Altman a fost demis după plângerile legate de securitatea proiectului Q*.
  • OpenAI dezvoltă un sistem AI capabil să înlocuiască oamenii în sarcinile „valoroase”.
  • Elon Musk a comentat incidentul Q* pe contul să de pe X.

Scandalul Sam Altman dezvăluie faptul că OpenAI are în lucru o Inteligență Artificială care depășește abilitățile umane de procesare. Un grup de angajați de la compania care a devenit celebră pentru chatbotul ChatGPT se teme că acest produs este periculos pentru omenire. Avertismentul a fost transmis de cercetători cu o zi înainte să fie demis Sam Altman.

Reuters a reușit să confirme că a fost transmisă o scrisoare către conducerea OpenAi cu o zi înainte să fie demis Sam Altman. Incidentul a fost dezvăluit și de Elon Musk pe contul său de pe X, care a primit scrisoarea respectivă. Acești experți în AI spun că se lucrează la un proiect numit Q star, care oferă o Inteligentă Artificială Generală, adică „sisteme autonome care depășesc oamenii în cele mai multe sarcini valoroase din punct de vedere economic”. Temerea acestor angajați OpenAI este că acest proiect Qstar este o amenințare pentru omenire și că este pregătit de comercializare fără să aibă barierele de securitate necesare.

Cât de mult a contat această scrisoare din partea cercetătorilor OpenAI?

Sursele consultate de Reuters spun că scrisoarea completează o listă mai lungă de nemulțumiri din partea consiliului care a condus la concedierea lui Altman, printre care s-au numărat preocupările privind comercializarea tehnologiei înainte de a înțelege consecințele. Consiliul de Administratie de la startupul de AI nu a dat explicații până acum.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Felul în care conducerea OpenAI a încercat să explice plecarea neașteptată a lui Sam Altman și modul în care acesta a fost rechemat prin presiunea majorității angajaților lasă multe întrebări fără răspuns și asta confirmă faptul că unele lucruri sunt ascunse de ambele părți.

Descoperirea tehnologiei AI capabile să concureze cu oamenii nu ar trebui să fie o surpriză deoarece dezvoltarea AGI este obiectivul oficial al OpenAI.Problema pare să fie că membrii consiliului de administrație ar fi considera că Altman se grăbește să comercializeze noi produse de inteligență artificială fără a oferi echipelor de securitate ale companiei suficient timp pentru a „pune bariere”.

Toate aceste lucruri se produc înainte ca Uniunea Europeană să aibă o lege a Inteligenței Artificiale, daca este sa-l citam pe Elon Musk, acest scandal de la Open AI este „extrem de preocupant”.

Citește și