• Boloș a anunțat la finalul ședinței o cifră de 13,6 miliarde de lei, iar premierul Marcel Ciolacu vorbea de 13,7 miliarde de lei.
  • Fondul de rezervă este folosit pentru a ține sub control deficitul României.
  • Boloș: Nu cred că ne putem angaja la un deficit de 4,4%.

De la o ședință de Guvern la alta, Executivul condus de Marcel Ciolacu scoate bani din fondul de rezervă bugetară pentru a acoperi găurile bugetare ale diferitelor ministere sau instituții din subordine. În acest sens, Boloș a vorbit la finalul ședinței despre o cifră de 13,6 miliarde de lei, pe când premierul vorbea de o sumă de 13,7 miliarde de lei în începutul ședinței.

Unde se duc banii

„Se duc în nevoile bugetare imediate. Cârpeala bugetului pe 2023 continuă prin această soluție din rezerva bugetară, în loc să facă o rectificare bugetară, să pună pe hârtie exact ce au cheltuit, ce nu s-a cheltuit și să rezolve ca de obicei, în felul acesta apelează la această soluție care este, pur și simplu o cârpeală”, a explicat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

„În paralel, se încearcă limitarea cheltuielilor prin diferite artificii. Am văzut diferite ordonanțe de urgență pentru plafonarea unor cheltuieli, mai ales la adiministrațiile locale. Este clar că s-a abandonat bugetul pe 2023. Cel mai probabil a fost și o înțelegere mai de grabă informală, decât formală cu Comisia Europeană în fața căreia noi ne-am angajat că vom avea un deficit de 4,4% din PIB anul acesta. Deci, este clar că este o înțelegere informală, când vom depăși”, a adăugat Răzvan Botea.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA

„N-avem nimic oficial în acest moment, cât va fi deficitul, cât va trebui să fie deficitul și dacă ne vom angaja în țintă. Cel mai probabil va fi mai mic decât anul viitor, dar este clar că este abandonat bugetul pe anul acesta și toți ochii sunt pe bugetul de anul viitor, pe care va trebui să îl scădem într-o oarecare măsură, astfel încât în anii viitori, 2025-2026 să revenim la acest 3,3% care este, practic, un angajament al nostru prin tratatele europene”.

Citește și