OpenAI e acuzat de copyright. ChatGPT încalcă drepturile de autor

OpenAI este acuzată de copyright. The New York Times și unii autori celebri precum George Martin, spun că ar fi folosit textele protejate de drepturi de autor, în crearea modelului său, ChatGPT.

Ce se întâmplă mai exact?

OpenAI se află în mijlocul unor procese și controverse juridice cu The New York Times și alți autori celebri, inclusiv George Martin. Se pare că aceste acuzații au apărut din cauza utilizării textelor protejate de drepturi de autor în procesul de antrenare a modelului ChatGPT.

Conform declarațiilor, OpenAI a solicitat Parlamentului britanic să le permită să utilizeze în mod gratuit, afirmând că este „imposibil” să antreneze modele AI fără a utiliza astfel de date. Compania susține că, din moment ce drepturile de autor acoperă o gamă largă de expresii umane, restricționarea datelor de antrenament la lucrările din domeniul public ar compromite calitatea modelelor AI.

Controversa a fost adusă în atenția parlamentarilor britanici, iar OpenAI a afirmat că experimentul de a limita datele de antrenament la lucrări mai vechi de un secol ar fi interesant, dar nu ar furniza sisteme eficiente pentru ceea ce au nevoie.

The Times susține că milioane de articole au fost folosite fără permisiune, într-o încălcare masivă a drepturilor de autor, acuzând că instrumentul ChatGPT concurează acum cu ziarul în furnizarea de informații. OpenAI a respins acuzațiile.

Spune că respectă legile și că încearcă să încheie parteneriate cu editorii pentru a obține acces legal la conținut. În ciuda contestațiilor, compania consideră că legea drepturilor de autor nu interzice procesul de antrenare, susținând că au respectat reglementările existente.

Citește și

Exit mobile version