• ChatGPT are o performanță slabă la a pune diagnostic, cu o rată de precizie de doar 39%.
  • În cazurile pediatrice, ChatGPT-4 a înregistrat o rată îngrijorătoare de eroare de 83%.â
  • Studiul JAMA Pediatrics arată că în ciuda progreselor AI experiența umană rămâne crucială.


Un nou studiu arată că chatbot-ul trebuie să se întoarcă la facultate. Nu reușește să diagnosticheze problemele medicale ale copiilor și greșește în 83% din cazuri.

ChatGPT, repetent la Medicină

Înapoi la facultatea de medicină cu ChatGPT. Un studiu publicat în JAMA Pediatrics, arată că ChatGPT-4 are o performanță foarte slabă în domeniul diagnosticului medical, cu o rată de precizie de doar 39%. Iar dacă vorbim de cazuri pediatrice, scade și mai mult precizia = doar 17%.

Conform cercetătorilor de la Cohen Children’s Medical Center din New York, GPT a înregistrat o rată de eroare de 83% în diagnosticarea cazurilor pediatrice, o scădere semnificativă față de performanța sa deja modestă de 39% în 2022. Practic doar 17 din 100 de cazuri sunt corecte.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Înapoi cu burta pe carte

De exemplu, a diagnosticat starea unui copil ca un chist despicătură branchială când diagnosticul corect a fost sindromul branhio-oto-renal – o afecțiune genetică care provoacă dezvoltarea anormală a țesutului gâtului și malformații ale urechii și rinichilor. Sau, nu a reușit să conecteze autismul cu scorbut (deficiența de vitamina C), în ciuda legăturii cunoscute dintre afecțiunile neuropsihiatrice precum autismul, dietele restrictive și deficiențele de vitamine.

Clar că inteligența artificială încă are multe de învățat înainte de a putea concura cu precizia diagnosticului oferit de profesioniștii medicali.

În concluzie, deși AI are un potențial imens în domeniul sănătății, inclusiv pentru automatizarea sarcinilor administrative și interpretarea imaginilor medicale, există încă provocări atunci când vine vorba de diagnosticarea cazurilor medicale, în special cele pediatrice. Este clar că, în prezent, experiența umană rămâne esențială în abordarea și înțelegerea subtilităților acestor cazuri dificile.

Citește și