• Eli Lilly ar putea ieși cu un nou tratament pentru boala Alzheimer.
  • FDA analizează tehnologia CRISPR pentru tulburări ale sângelui.
  • Karuna Therapeutics îmbunătățește antipsihoticele existente pe piață.

2023 a fost un an important pentru medicină, cu medicamente pentru boala Alzheimer, pentru pierderea în greutate și primul tratament bazat pe tehnologia de editare genetică CRISPR.

2024 se arată a fi și el un an de referință.

La ce să ne așteptăm în domeniul medical în noul an?

Sunt multe medicamente în dezvoltare, dar vom vorbi de unul care ar putea trata una dintre cele mai frecvente boli psihice la români: schizofrenia. FDA va examina un nou tratament medicamentos pentru schizofrenie – primul pentru această afecțiune din ultimele decenii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Karuna Therapeutics a îmbunătățit antipsihoticele existente, vizând o substanță chimică din creier diferită de medicamentele existente, care se concentrează pe dopamină.

Studiile sunt…încrezătoare

Într-un studiu efectuat pe câteva sute de persoane cu schizofrenie, medicamentul, care acționează asupra receptorilor din creier implicați în reglarea gândurilor pozitive și negative, a ajutat la reducerea simptomelor extreme, tipice acestei afecțiuni.

Dacă va fi aprobat, medicamentul ar putea ajuta mai multe persoane să își amelioreze cele mai grave simptome, deoarece multe dintre acestea renunță la medicamentele existente din cauza efectelor secundare ale acestora.


Dar, pe cât de interesante sunt aceste noi medicamente, ridică și întrebări legate de accesibilitate.

Citește și