Panourile solare vechi sunt pe cale să devină mult mai valoroase

Casă cu panouri solare Sursa foto: Profimedia
  • În prezent, panourile solare „expirate” sunt aruncate la groapa de gunoi, reciclarea lor nefiind profitabilă.
  • Firma de cercetare Rystad Energy se așteaptă ca valoarea materialelor reciclabile din panourile solare să crească exponențial în următorii ani.
  • Progresele tehnologice facilitează, de asemenea, extragerea mai multor materiale valoroase din panourile vechi.
  • Este posibil ca o mai mare parte din materialele utilizate pentru panouri solare noi să provină din panouri refolosite.

În anii următori, vom putea extrage materiale în valoare de miliarde de dolari din panourile solare aruncate. Acest lucru ar trebui să ușureze blocajele din lanțul de aprovizionare cu panouri solare și, în același timp, să facă panourile în sine mai durabile, susține o analiză publicată în această săptămână.

În prezent, majoritatea panourilor solare moarte din SUA sunt pur și simplu distruse sau aruncate la groapa de gunoi. Aspectele economice nu sunt în favoarea reciclării. Valoarea pe care o poți extrage dintr-un panou recuperat nu a fost suficientă pentru a compensa costurile de transport și reciclare. Acest lucru este pe cale să se schimbe, conform unei analize recente realizate de firma de cercetare Rystad Energy.

Rystad se așteaptă ca valoarea materialelor reciclabile din panourile solare să crească exponențial în următorii ani. Acest lucru se datorează cererii tot mai mari de energie solară. La aceasta se adaugă o scădere anticipată a materialelor necesare pentru fabricarea panourilor. Progresele tehnologice facilitează, de asemenea, extragerea mai multor materiale valoroase din panourile vechi. Acești factori fac reciclarea să fie o afacere mai avantajoasă din punct de vedere financiar.

Este posibil ca o mai mare parte din panourile solare noi să fie fabricate din materiale reciclate

Acordul climatic de la Paris angajează țările să colaboreze pentru a renunța la eliberarea de emisii de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili în următoarele câteva decenii. Reciclarea va juca un rol în diversificarea lanțului de aprovizionare cu energie solară. Pentru a construi mai multe panouri solare, mineritul și prelucrarea materialelor sunt concentrate într-o mână de țări . Reciclarea va juca un rol în diversificarea acestor lanțuri de aprovizionare. Aceasta ar putea reduce impactul pe care mineritul îl are asupra mediului și asupra sănătății lucrătorilor și a comunităților din apropiere.

În viitor, este posibil ca o mai mare parte din materialele utilizate pentru fabricarea de noi panouri solare să provină din panouri refolosite. Potrivit lui Rystad, argintul, polisiliciul, cuprul și aluminiul recuperate pot aduce cei mai mulți bani pe piața de reciclare. Din nefericire, în prezent, argintul și siliciul de calitate solară nu sunt, de obicei, separate prin metodele de reciclare actuale. Adesea este mărunțit împreună cu restul panoului și vândut ca sticlă spartă. Din fericire, reciclarea ar putea deveni în curând mai sofisticată, datorită noilor cercetări privind modul de recuperare a celor mai valoroase elemente din interiorul panourilor fotovoltaice.

Energia solară a început să ia avânt în anii 2000 și, cu o durată de viață de aproximativ 25 de ani, abia acum ne apropiem de primul mare val de panouri solare aruncate. Dacă este tratat corespunzător, acel gunoi ar putea deveni o comoară.