• Un chirurg a operat un pacient la 9.000 km distanță.
  • Pacientul din China a fost operat de la distanță de un chirurg situat în Bordeaux, printr-o conexiune video.
  • Telechirurgia deschide numeroase perspective pentru viitor, orice pacient va putea fi operat live pe cealaltă parte a globului.

Dacă un pacient se află în China și chirurgul responsabil cu operația lui se află în Franța, se poate efectua procedura? Astăzi, da. Scenariul pare ieșit direct dintr-un serial SF, dar este totuși o realitate. În timpul unei conferințe de chirurgie care a avut loc la Bordeaux, doi chirurgi au putut opera nu unul, ci doi pacienți aflați la 9.000 km distanță. Primul, pentru o tumoare de rinichi, celălalt, pentru o tumoare de prostată. Operațiile au fost urmărite în direct.

Deși telechirurgia nu este nouă, o operație efectuată la o asemenea distanță și cu atâta precizie este o adevărată minune tehnologică. Chirurgul Richard Gaston a putut controla instrumentele de la distanță ca și cum pacientul ar fi fost lângă el. Cum? Între mișcările sale și mișcările instrumentului, întârzierea a fost de doar 130 de milisecunde, o întârziere aproape imperceptibilă cu ochiul liber. Dar pentru urologul francez, nu acest detaliu a fost cel mai impresionant .

„Este sunetul bisturiului electric. Aceste bisturiu, spune el, emit sunete pentru a informa chirurgul. Ordinul a plecat din Bordeaux, pacientul a fost tratat la Beijing și sunetul a fost transmis la 130 de milisecunde”. Telechirurgul are nevoie de o conexiune excelentă la internet, dar dacă se stinge, nici o grija: „Există o echipă la fața locului care preia sarcina, pentru că roboții sunt capabili să lucreze cu mai multe console ”.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC

Ce perspective se deschid pentru viitor?

Această performanță tehnologică are mai multe avantaje. Ar putea oferi acces la chirurgi experți aflați de cealaltă parte a globului. Telechirurgia poate fi folosită și pentru a pregăti tineri chirurgi sau pentru a ajuta chirurgii fără experiență. De fapt, chirurgii experți îi vor putea asista de la distanță. În cele din urmă, face posibilă eliminarea disparităților de acces la chirurgi și, prin urmare, promovarea egalității geografice în întreaga lume. Cu condiția să avem tehnologia adecvată pentru a reduce timpul de transmisie la mai puțin de 200 de milisecunde.

Citește și