- Pe 2 noiembrie 1988, era distribuit primul vierme de calculator
- Autorul viermelui, Robert Morris era student la Universitatea Cormell
- Viermele a produs pagube estimate între 100.000 și 10.000.000 de dolari
- 6.000 de calculatoare conectate la internet au fost infectate
- Viermele Morris a fost semnalul de alarmă că era nevoie de cybersecurity
Primul vierme informatic a fost lansat pe net pe 2 noiembrie 1988. Creatorul lui a fost Robert Morris, un student la Universitatea Cornell. Bietul băiat a vrut să vadă cât de ramificată e rețeaua de Internet. Viermele s-a multiplicat automat și a îngenuncheat toate computerele unde a reușit să intre.
Advertisment
Fahmida Rashid, Decipher: „Copii diferite ale aceluiași program, care încercau să facă același lucru, erau suficiente ca computerele să rămână fără memorie.”
În ziua de azi, auzi mai mereu de cybersecurity. Și sunt tot felul de metode prin care să te ferești de viruși, viermi, troieni. Atunci, cum abia apăruse problema, încă nu apăruse nici soluția.
Recomandări
Neil Rubenkin, PC Magazine: „Plecai de la birou când terminai. Asta era securitatea în vremurile acelea. Oprește-l când termini și închide ușa biroului.”
Fahmida Rashid, Decipher: „Universitățile, Armata, Apărarea, s-au trezit dintr-o dată că nu mai puteau să-și mai verifice email-urile, pentru că computerele nu mai puteau face nimic.”
Autoritatea de audit din Statele Unite a estimat pagubele făcute de viermele Morris între 100.000 și 10 milioane de dolari, în condițiile în care 6.000 de calculatoare fuseseră infectate. Robert Morris a fost condamnat la trei ani sub supraveghere, 400 de ore de muncă în folosul comunității și o amendă de 10.500 de dolari. Și asta probabil pentru că tatăl său lucra pentru NSA.
John Shock, Xerox PARC: „Trebuie să mărturisesc că nu aveam atâta imaginație să văd că vor fi oameni care vor fi arestați pentru asta.”
Să vedem și partea bună a lucrurilor, pentru că viermele Morris a semnalat niște probleme de care industria computerelor trebuia să se ocupe.
Neil Rubenkin, PC Magazine: „Moștenirea viermelui Morris e de fapt fantastică. A adus în atenție nevoia de securitate cibernetică, a dat legitimitate grupărilor care spuneau că e nevoie ca internetul să fie protejat.”
Partenerii noștri