• Orange a realizat primul apel de date ce foloseşte nativ infrastructura 5G.
  • Testul a fost realizat în cadrul laboratorului Orange 5G Lab din România.
  • Un alt proiect realizat pe structură 5G, susţinut de Orange 5G Lab, este soluţia Safe City, dezvoltată de startup-ul SecurifAI.

Orange a realizat primul apel de date ce foloseşte nativ infrastructura 5G, folosind uRLLC (Ultra-Reliable Low Latency Communications) şi reţeaua de tip StandAlone (5G SA), bazată pe componenta de core a infrastructurii 5G Standalone Private Mobile Radio, au transmis reprezentanţii companiei de telecom printr-un comunicat.

Astfel, a rezultat un apel de date ce foloseşte nativ doar infrastructura 5G demonstrând performanţe îmbunătăţite, mult mai puternice, cu latenţă de sub 5ms prin implementare uRLLC şi capacitate mult mai mare de transfer a datelor”, au transmis reprezentanţii Orange.

Testul a fost realizat în cadrul laboratorului Orange 5G Lab din România, care are în dotare tehnologii ce vor fi disponibile în reţeaua comercială în viitor, în prezent putând fi testate doar în mediu de laborator.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prin evidenţierea latenţei reduse şi a vitezei de maximum 1.4 Gbps se demonstrează capabilităţile reale pentru a susţine mai departe viitoarele nevoi specifice de conectivitate şi de digitalizare ale partenerilor de business, permiţând industriilor să se pregătească pentru utilizări viitoare ce vor include aplicaţii de tipul industry 4.0 şi gestionarea unui volum mare de informaţii şi de conexiuni în reţea”, au mai spus reprezentanţii Orange.

De asemenea, în cadrul Orange 5G Lab se dezvoltă mai multe proiecte de inovare şi cercetare care au ca obiectiv digitalizarea mai multor sectoare economice folosind tehnologia 5G, precum agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică sau tehnologie verde.

În prezent, companii româneşti şi startup-uri derulează, alături de Orange, proiecte 5G care se materializează în servicii sau produse. „Spre exemplu, Bosch şi Orange testează, folosindu-se de tehnologia 5G, diferite soluţii ce îşi propun să crească siguranţa rutieră, economisirea de energie şi eficienţa în trafic.”

Un alt proiect realizat pe structură 5G, susţinut de Orange 5G Lab, este soluţia Safe City, dezvoltată de startup-ul SecurifAI, pentru proiecte de siguranţă publică.

Flexibilitatea operaţională şi timpii reduşi pentru furnizarea datelor sunt două dintre principalele beneficii ale noii arhitecturi. Tot cu ajutorul infrastructurii 5G şi a resurselor din 5G Lab, clinica Telios Care a îmbunătăţit o soluţie de telemedicină ce asigură consultaţii medicale profesionale la distanţă, prin telefon sau conferinţe video. Toate acestea sunt posibile datorită flexibilităţii de a aloca rapid resurse de reţea sub forma unui slice (slice uRLLC – Ultra Reliable Low Latency Communications). Latenţa redusă, de sub 5 ms, este esenţială pentru trimiterea măsurătorilor către medic în timp real şi efectuarea consultaţiei video (slice eMBB – Enhanced Mobile Broadband) care se întâmplă în paralel cu acestea.