• Americanii și sovieticii lucrau încă din 1954 la trimiterea unui satelit pe orbită
  • Acum exact 63 de ani, Sputnik 1 decola de pe cosmodromul din Baikonur
  • Până la lansarea primului satelit american, rușii au trimis și Sputnik 2 pe orbită

Poate-ți vine greu să crezi, dar, în 1954, cursa pentru spațiu era în plin avânt. Sovieticii lucrau la Obiectul D iar americanii la Proiectul Orbiter. Ambele proiecte își propuneau să ducă un satelit artificial pe orbită.

Un an mai târziu, președintele american Eisehower anunța intenția Statelor Unite de a pune un satelit pe orbită. De la Moscova, a venit răspunsul oficial al Biroului Politic al Partidului Comunist, că vor face același lucru.

Și, în vreme ce americanii încă nu se hotărau ce rachetă să folosească, sovieticii au ales racheta R-7, cea mai puternică rachetă la acea vreme. R-7 era o rachetă intercontinentală, proiectată să transporte o încărcătură nucleară. A fost nevoie de trei lansări eșuate ca să pună detaliile la punct.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
FICO SCAPĂ DE PERICOL
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA
A.I.-UL AJUTĂ LA FERTILIZAREA IN VITRO

Angoasa americanilor s-a concretizat pe 4 octombrie 1957, când, de la baza din Baikonur, pleca spre orbită Sputnik 1, primul satelit artificial al pământului.

Și până să se trezească americanii din stupoare, pe 3 noiembrie, sovieticii lansau Sputnik 2. Abia pe 31 ianuarie 1958, Explorer 1, primul satelit american a ajuns pe orbită.

Iată cum prezenta CBS în 1957 reușita sovieticilor: „Până acum două zile acest sunet nu mai fusese auzit pe Pământ. Dintr-o data a devenit la fel de prezent în viața secolului XX ca huruitul aspiratorului tău. E o mărturie a celei mai îndepărtate frontiere a omenirii. E semnalul radio transmis de Sputnik-ul sovietic, primul obiect făcut de om care ajunge pe orbită, când a trecut astăzi pe deasupra New York-ului”.