• Un sistem cu căști VR pune dependenții de drog în experiențe care anterior declanșau nevoia de consum.
  • Guvernul britanic a finanțat cu 12 milioane GBP 11 proiecte de tratament antidrog prin VR.
  • Metoda încă nu a fost testată în totalitate și nu se cunoaște nivelul de eficiență pentru consumatori.

Pentru dependenții de droguri care vor să renunțe, cel mai greu este să reziste în situații în care anterior consumau.

Un nou sistem de realitate virtuală generează asemenea situații și îi ajută să învingă dependența.

Cum funcționează acest sistem?

Aproximativ 5.000 de persoane mor anual în Marea Britanie din cauza supradozelor de droguri. Deci această problemă este una acută în Marea Britanie. 

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

Acum se testează un nou sistem prin care se generează anumite situații în care dependenții de droguri sunt tentați să consume droguri, de exemplu în restaurante, la party-uri, la prieteni, la întâlniri și așa mai departe.

Cel mai greu pentru dependenții de droguri este momentul în care ies din centrele de reabilitare unde erau în condiții de siguranță, nu aveau aceste situații care să-i tenteze să revină la consumul de drog. Dar când ies afară în lumea reală ei ajung în asemenea situații. 

Ei bine, realitatea virtuală le creează tocmai aceste situații. Ajungând acolo, bineînțeles în condiții în care ei sunt controlați de către medici și ținuți în siguranță, ei pot să-și dezvolte anumite strategii prin care să reziste acestor tentații, chiar și în situațiile în care pot ajunge din nou în pericolul de a consuma drog și de a ajunge într-o situație de supradoză.

E valabilă pentru toate drogurile?

Deocamdată acest sistem se testează pentru dependenții de cocaină. Ei sunt cei care sunt tentați în primul rând în situații de petreceri să consume. Este un program pilot deocamdată.

Guvernul Britanic a alocat 12 milioane de lire pentru 11 sisteme similare pe tot teritoriul Marii Britanii. Este încă în perioadă de testare. Nu se cunosc rezultatele concrete și finale ale acestui tratament, dar probabil că va fi interesant și va ajuta într-o anumită măsură.

Citește și