• Scrisul de mână a trecut de la un act cotidian la o raritate.
  • De-a lungul anilor și odată cu omniprezența tehnologiei, scrisul de mână a devenit un act artizanal, vintage, aproape fetișist.
  • Aceiași oameni care au fost responsabili pentru umplerea ecranelor noastre cu notificări încearcă acum să ne elibereze de ele.

În 1980, un inspector de la Ministerul Educației a vizitat o școală din Cuenca și a rămas uimit. Copiii au citit și au scris mai bine decât în alte școli din Spania. După cum își aminteau profesorii lor în acest articol, ei „dansau, cântau și erau fericiți”, ceea ce a fost cam mult pentru ei. În orice caz, inspectorul a încurajat personalul didactic să publice metoda lor de învățare a cititului și scrisului. Astfel s-au născut abecedarele cu pisicuțe Micho, foarte populare în Spania în anii 1980 și 1990. Este posibil ca aceasta să fi fost ultima generație din țară care a învățat să scrie bine de mână. Dar vinovații nu au fost trei pisicuțe de la o școală din Cuenca, ci zeci de dispozitive care erau create la acea vreme în garajele din Silicon Valley.

Scrisul de mână a trecut de la un act cotidian la o raritate. În universități și în birouri, zgârierea creionului pe hârtie a fost înlocuită de zgomotul mecanic al tastaturii. Este mai rapid. Este mai practic. Este mai bine așa. Dar, pe măsură ce ne îndepărtăm de scrisul de mână, ne dăm seama ce am pierdut odată cu el. „Atunci când se scrie de mână, în mod spontan, se pun în mișcare o serie de mecanisme cognitive complexe”, explică Marcelo Berthier, profesor de neurologie la Universitatea din Malaga, specializat în limbaj, într-o conversație telefonică. „În plus, există și aspectele motorii ale scrisului, care ar fi grafismul, ceea ce înseamnă că cineva are propriul scris de mână și un stil personal de scriere, astfel încât scrisul său de mână să fie recunoscut de alte persoane.

Dr. Berthier explică faptul că scrisul de mână îmbunătățește limbajul oral și viceversa. Prin urmare, renunțarea la creion și pix ar putea duce la sărăcirea limbii. Iar în această privință, el nu crede că tastaturile și dactilografierea sunt un substitut. Pentru a înțelege ce efect poate avea utilizarea lor asupra creierului nostru, el o compară cu un alt instrument tehnologic. Este ca la calcul, când folosești mult calculatorul, calculul mental devine mai lent, mai ineficient. Cu scrisul este la fel, ori îl folosești, ori îl pierzi, sau cel puțin slăbește”, avertizează el.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Întoarcerea profitabilă a scrisului de mână

De-a lungul anilor și odată cu omniprezența tehnologiei, scrisul de mână a devenit un act artizanal, vintage, aproape fetișist. Acest motiv a contribuit, de asemenea, la revenirea scrisului tradițional. Nostalgia vinde, poza vinde, iar întoarcerea la notebook are un avantaj în plus: nu există notificări.

Pe când era la universitate, Magnus Wanberg s-a săturat de abuzul de notificări care vine odată cu dispozitivele tehnologice. Pentru a pune problema în context: americanii își verifică ecranele telefoanelor mobile de aproximativ 352 de ori pe zi, potrivit acestui studiu. Asta înseamnă o dată la 2 minute și 43 de secunde. Dar nu și bunul Wanberg. Și nu pentru că era norvegian, ci pentru că mergea la școală fără telefon mobil sau calculator, ci doar cu un caiet. Experiența a fost atât de satisfăcătoare încât, atunci când a terminat facultatea, a fost hotărât ca mulți alții să îl imite. Wanberg este creatorul reMarkable, o tabletă cu cerneală electronică care digitalizează tușele, devenind astfel un hibrid perfect între scrisul de mână și cel digital. Acesta a livrat peste un milion de tablete și se află acum la a doua versiune.

Dar Wangber nu este singurul care a înțeles potențialul acestei afaceri. Intrarea recentă a Amazon pe această piață a consolidat-o. Compania lui Jeff Bezos a știut să imite experiența cititului pe hârtie ca nimeni altcineva cu Kindle. Acum vrea să facă același lucru cu scrisul. Kindle Scribe are un stylus și poate funcționa ca un bloc de notițe. Marii jucători din lumea analogică, cum ar fi Moleskine sau Montblanc, au vrut și ei să se alăture acestei tendințe, cu notebook-uri care combină ce este mai bun din analogic și digital. Tabletele încorporează, de asemenea, această funcționalitate, cu Apple și iPad-ul său în frunte. Aceiași oameni care au fost responsabili pentru umplerea ecranelor noastre cu notificări încearcă acum să ne elibereze de ele.

Nu toată lumea se angajează să revină la scrierea manuală. Există companii, cum ar fi Freewrite, care au devenit nostalgice și renunță la notificări cu dispozitive care amintesc de vechile mașini de scris la un preț cuprins între 500 și 1.100 de euro. Le numesc mașini de scris inteligente, tocmai pentru că nu sunt. Ei promit să înmulțească productivitatea de două și trei ori”, deoarece nu au conexiune WiFi. Ca orice dispozitiv electronic atunci când este pus în modul avion, dar cu o estetică retro.

Este un pic îngrijorător că se scrie din ce în ce mai puțin”, deplânge Iván Castro pe Whatsapp. Acesta nu este cazul lui. Este un artist grafic specializat în lettering, are o carte pe această temă, The ABC of Custom Lettering, și predă la un centru de caligrafie din Barcelona. El crede că renunțarea la scrisul de mână este legată de ritmul actual de viață. Faptul că societatea dactilografiază în loc să scrie este un simptom al imediateții pe care o căutăm în orice: fast food, consumul în masă de seriale pe Netflix, fast fashion… totul trebuie să fie imediat”, explică el.

Chiar și așa, el recunoaște că există o contramișcare din ce în ce mai consolidată. De aceea refuză să vorbească despre nebunia scrisului de mână. El crede că beneficiile psihologice vor face ca întoarcerea stiloului să fie definitivă. Scrisul este un act intelectual, când scrii ceva de mână, îl procesezi diferit. Atunci când trasați un A, trebuie să procesați și să depuneți un efort psihomotor mult mai mare decât atunci când tastați aceeași literă.”

Dintr-o perspectivă diferită, Dr. Berthier este de acord. Caligrafia, cu mulți ani în urmă, a fost o parte importantă a procesului de învățare a scrisului”, își amintește el. Urmărind literele în diferite stiluri, cursive, majuscule, gotice și așa mai departe, folosim diferite circuite neuronale. Practica este fundamentală, dar a fost neglijată. Ei bine, da, face parte din modernizare, nu-i așa?”