• US Air Force a creat competiția Hack-A-Sat ca să arate vulnerabilitățile satelițil
  • Informațiile confidențiale deținute de un satelit pot fi accesate de la distanță
  • Cei 2.666 de sateliți care orbitează Pământul sunt potențiale victime ale atacurilor

Să accesezi de la distanță datele de pe un computer, nu mai este demult nici miză importantă, nici o prea mare provocare pentru hackeri. Acum, ei țintesc multa mai sus, spre sateliți.

„Am folosit un echipament pentru televiziune în valoare de 300 de dolari să interceptez comunicații ale sateliților. Pentru un hacker răuvoitor, care vrea doar să rănească pe cineva și să câștige bani, să asculte comunicațiile sateliților este un proces destul de direct”, a spus James Pavur de la Universitatea Oxford.

James Pavur de la Universitatea din Oxford este un „white hat”. Adică, un hacker bun: identifică vulnerabilități, tocmai pentru ca acestea să fie rezolvate. Contribuie astfel la siguranța sateliților în fața atacurilor cibernetice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Pavur spune că marea problemă este că niciun satelit nu e construit să fie protejat în fața hackerilor. Ce poate face un răuvoitor? Să acceseze, de exemplu, parole ale companiilor din top Forbes 500. Sau să preia controlul asupra sateliților și să-i facă să se ciocnească între ei sau cu Stația Spațială Internațională.

US Air Force a creat competiția Hack-A-Sat, ca să ajute la identificarea vulnerabilităților.

„Să lași hackeri în sistemul tău având doar ca scop tentativa lor de a încerca să îl acceseze și apoi să raporteze rezultatul este ceva foarte bun. Așa descoperi adevăratele vulnerabilități pe care probabil le-ai fi ratat altfel”, spune un hacker de la Universitatea Mellon.