• Lansarea Starship nu va mai avea loc luni, 17 aprilie, din cauza unei probleme întâmpinate la o valvă de presurizare.
  • Elon Musk spune că SpaceX va ,,relua lansarea în câteva zile” și că a ,,învățat multe” din testul de astăzi.
  • Sistemul de rachetă Starship era programat pentru lansare de la baza Starbase din apropiere de Boca Chica, Texas, SUA.

Elon Musk spune că SpaceX va „relua lansarea în câteva zile” și că a învățat multe” din testul de astăzi.

Musk a scris pe Twitter că echipa lucrează pentru următoarea ocazie disponibilă” după ce a renunțat la încercarea de astăzi.

Lansarea a fost anulată

Lansarea Starship nu va mai avea loc luni, 17 aprilie, din cauza unei probleme întâmpinate la o valvă de presurizare. Astfel, cei de la SpaceX vor folosi această oportunitate pentru a efectua doar o repetiție cu boosterul Super Heavy și nava Starship. SpaceX a mai transmis că o nouă dată pentru testul de zbor al Starship va fi anunțată în curând, cel mai probabil după 48 de ore, scrie Sky News.

În jurul orei 16:11, Elon Musk, directorul executiv și unul dintre fondatorii SpaceX, a anunțat pe de Twitter că „o valvă de presurizare pare să fie blocată, așa că dacă nu începe să funcționeze în curând, lansarea nu va avea loc astăzi” .

„O supapă de presurizare pare să fie înghețată, așa că, dacă nu începe să funcționeze în curând, nu va fi nicio lansare astăzi” , a scris Elon Musk într-un mesaj pe Twitter, cu puțin timp înainte de decizia de amânare a lansării.

Sistemul de rachetă Starship era programat pentru lansare de la baza Starbase din apropiere de Boca Chica, Texas, SUA, luni, 17 aprilie, în cadrul unui interval de 150 de minute, începând cu ora 16:00 (ora României).

Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a postat pe Twitter o imagine cu racheta așezată vertical pe rampa de lansare de lângă Boca Chica Beach, Texas. Împreună cu imaginea, Musk a anunțat că tentativa de lansare este programată pentru astăzi, relatează Fox Business.

Musk a fixat, de asemenea, un tweet în partea de sus a fluxului său Twitter, pe care l-a postat inițial pe 28 septembrie 2019.

În tweet, Musk a inclus o imagine cu nava stelară în construcție și un vers din piesa lui Dylan Thomas „Do not go gentle into that good night”.

Nava Starship de 121 de metri este așteptată să decoleze de pe coasta sudică a Texasului cândva după ora 14.00, ora României.

Pentru a lansa racheta de aproape 121 de metri, propulsată de peste 30 de motoare alimentate cu metan și cu o forță de împingere de aproximativ 17 milioane de kilograme, SpaceX a trebuit să treacă prin mai multe etape, inclusiv să obțină aprobarea Administrației Federale a Aviației, sau FAA.

Vineri, FAA a acordat SpaceX o licență de lansare, ajutând astfel la deschiderea drumului pentru zborul inaugural de testare a Starship.

Agenția a declarat că SpaceX a îndeplinit toate cerințele pentru licență, inclusiv cele de siguranță și de mediu, după un proces de aprobare care a durat ani de zile.

Odată ce racheta va decola pentru o misiune de o oră și jumătate, SpaceX va încerca să trimită nava spațială aflată deasupra masivului propulsor în jurul lumii. Primul etaj al propulsorului „Super Heavy” va cădea în Golful Mexic, în timp ce nava spațială va cădea în Oceanul Pacific.