• SpaceX a realizat cu succes a cincea testare a rachetei Starship, returnând boosterul „Super Heavy” la rampa de lansare din Texas folosind brațe mecanice.
  • Starship a efectuat o reintrare controlată în atmosferă și a demonstrat o aterizare simulată pe apă.
  • Racheta a suferit o explozie la contactul cu oceanul, dar Musk a declarat că aterizarea a fost „precis pe țintă”.

SpaceX a realizat duminică, în cadrul celui de-al cincilea zbor de test pentru Starship, o performanță ingenioasă prin returnarea boosterului său imens la rampa de lansare din Texas, pentru prima dată folosind brațe mecanice gigantice, scrie Reuters. Aceasta este o etapă importantă în eforturile companiei de a construi un vehicul reutilizabil pentru lună și Marte.

Boosterul „Super Heavy” al rachetei a decolat la ora 7:25 de la facilitățile SpaceX din Boca Chica, Texas, trimițând a doua etapă, Starship, spre spațiu înainte de a se separa la o altitudine de aproximativ 70 km (40 mile), începând astfel întoarcerea la sol – cea mai riscantă parte a zborului de test.

Boosterul Super Heavy a reaprins trei dintre cele 33 de motoare Raptor pentru a-și încetini coborârea rapidă către rampa de lansare, vizând turnul de unde a decolat. Turnul, mai înalt decât Statuia Libertății, având peste 120 de metri, este echipat cu două brațe metalice mari în partea de sus.

Recomandări

BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL
ROCKY, DAR DIN CIOCOLATĂ
CHINA VS TAIWAN

Cu motoarele sale funcționând, boosterul de 71 de metri a căzut în brațele turnului de lansare, ancorându-se prin bare mici, proeminente, aflate sub cele patru aripi frontale pe care le-a folosit pentru a se orienta în aer.

„Turnul a prins racheta!!” a scris CEO-ul Elon Musk pe X, după tentativa de prindere. Inginerii SpaceX, care urmăreau transmisia în direct a companiei, au aplaudat cu entuziasm.

Această metodă inovatoare de prindere la aterizare reprezintă un nou pas înainte în campania SpaceX de testare și dezvoltare a unei rachete complet reutilizabile, menită să transporte mai multe cargo în orbită, să transporte oameni pe lună pentru NASA și, în cele din urmă, să ajungă pe Marte – destinația finală visată de Musk.

Între timp, Starship, a doua etapă a sistemului de rachete, călătorea cu aproximativ 27.000 km/h la o altitudine de 143 km în spațiu, îndreptându-se spre Oceanul Indian, în apropierea Australiei de Vest, pentru a demonstra, după aproximativ 90 de minute de zbor, o aterizare controlată.

Pe măsură ce Starship a reintrat în atmosfera Terrei orizontal, camerele de la bord au arătat un aspect neted, de nuanță roz-violet, al plasmei superîncălzite care acoperea latura îndreptată spre Pământ și cele două flapsuri de direcție, evidențiind fricțiunea hipersonică intensă.

Latura fierbinte a navei este acoperită cu 18.000 de plăci de protecție termică, îmbunătățite față de ultimul test din iunie, când Starship a realizat prima sa zbor complet până în Oceanul Indian, dar a suferit daune la plăci care au îngreunat reintrarea.

De data aceasta, Starship a părut mai intactă când a reaprins unul dintre cele șase motoare Raptor pentru a se poziționa vertical pentru aterizarea simulată pe apă.

Transmisia în direct a arătat racheta atingând apele nocturne departe de coasta Australiei, apoi răsturnându-se pe o parte, încheind astfel misiunea de test.

O altă cameră de pe o ambarcațiune aflată în apropierea locului de aterizare a arătat apoi nava explodând într-o mare bilă de foc, în timp ce inginerii SpaceX puteau fi auziți pe transmisie strigând de bucurie. Nu a fost clar dacă explozia a fost o detonare controlată sau rezultatul unei scurgeri de combustibil.

Musk a declarat că nava a aterizat „precis pe țintă!”

Starship, prezentată pentru prima dată de Musk în 2017, a explodat de mai multe ori în diverse etape de testare în zboruri anterioare, dar a finalizat cu succes un zbor complet în iunie pentru prima dată.

Administrația Federală a Aviației din SUA a aprobat sâmbătă licența de lansare a SpaceX pentru al cincilea test, după săptămâni de tensiuni între companie și regulatorul său cu privire la ritmul aprobărilor de lansare și amenzile legate de racheta de lucru a SpaceX, Falcon 9.

Citește și