• La începutul anului 2022, SpaceX și-a stabilit un obiectiv incredibil de ambițios de a lansa 52 de misiuni pe parcursul anului.
  • SpaceX și-a crescut constant cadența de lansare în fiecare an.
  • Compania folosește aceste lansări pentru a completa constelația sa masivă de sateliți pentru internet din spațiu, Starlink.

În această după-amiază, SpaceX a lansat cu succes cea de-a 32-a misiune Falcon 9 din 2022, depășind oficial propriul record al companiei pentru lansările orbitale efectuate într-un singur an. Și, din moment ce este doar luna iulie, a mai rămas încă o mulțime de ani pentru a împinge acest record și mai sus.

Compania și-a crescut constant cadența de lansare în fiecare an – în afară de o scădere în 2019. Pentru 2021, compania a efectuat 31 de lansări, cele mai multe pe care le-a făcut vreodată.

La începutul anului 2022, SpaceX și-a stabilit un obiectiv incredibil de ambițios de a lansa 52 de misiuni pe parcursul anului. Acest număr a fost dezvăluit de un grup consultativ de siguranță al NASA în ianuarie, cu un cuvânt de avertizare că SpaceX ar trebui să se străduiască în continuare să mențină siguranța pe fondul ritmului crescut, „NASA și SpaceX vor trebui să fie atente pe parcursul anului 2022 pentru a nu fi victimele succesului lo””, a declarat Sandy Magnus, fost astronaut NASA și membru al Grupului consultativ pentru siguranță aerospațială al NASA, în timpul reuniunii din ianuarie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar, până acum, SpaceX și-a respectat programul, cu nimic altceva decât misiuni fără probleme în acest an. În mod ironic, misiunile de astăzi trebuiau lansate joi, dar compania a oprit numărătoarea inversă după ce a fost declanșată o avarie cu mai puțin de un minut înainte de decolare.

Lansările sunt parte a efortului SpaceX de completare a rețelei Starlink

Compania folosește aceste lansări pentru a completa constelația sa masivă de internet din spațiu Starlink, lansând loturi de până la 53 de sateliți la un moment dat (deși numărul variază de la o lansare la alta). Zborul de astăzi de la baza Vandenberg Space Force Base din California a lansat încă 46 de sateliți Starlink. În prezent, compania are pe orbită aproximativ 2.600 de sateliți Starlink.

Chiar și fără lansarea Starlink, SpaceX a avut o mulțime de alte misiuni care au ținut compania ocupată. Datorită parteneriatului său cu NASA, SpaceX trimite periodic capsule Dragon – care transportă marfă și oameni – către Stația Spațială Internațională. Compania are, de asemenea, misiunile sale Transporter, în care diverși sateliți mici sunt împachetați împreună și desfășurați în timpul unei singure misiuni. Toate acestea, pe lângă clienții comerciali ai SpaceX și lansările pentru Departamentul Apărării, creează un manifest încărcat.

Aproape toate rachetele Falcon 9 ale SpaceX care au fost lansate în acest an au fost vehicule care au mai zburat anterior, deoarece compania continuă să stăpânească aterizarea și reutilizarea rachetelor sale. De asemenea, SpaceX zboară exclusiv pe versiunea Block 5 a rachetei sale Falcon 9, care este optimizată pentru reutilizare. Racheta de astăzi a aterizat cu succes pe una dintre navele dronă ale SpaceX după decolare, marcând cea de-a 125-a aterizare totală a rachetei Falcon 9 a companiei.