• Cercetătorii au utilizat inteligența artificială (A.I.) pentru a descoperi un nou antibiotic puternic numit abaucin, capabil să distrugă o specie mortală de superbacterii.
  • A.I. a fost antrenată folosind date despre mii de medicamente cu structură chimică cunoscută și a fost utilizată pentru a selecta compuși promițători dintr-o listă extinsă.
  • După teste de laborator, s-au identificat nouă antibiotice potențiale, inclusiv abaucin, care a demonstrat eficacitate în tratarea rănilor infectate și în distrugerea Acinetobacter baumannii.

Prin utilizarea inteligenței artificiale (A.I.), cercetătorii au descoperit un nou antibiotic capabil să distrugă o specie mortală de superbacterii, relatează BBC.

Cu ajutorul A.I., au fost identificate și selectate câteva substanțe chimice promițătoare dintr-o listă inițială vastă. Rezultatul final a fost abaucina, un antibiotic experimental puternic, care va trebui să treacă prin teste suplimentare înainte de a putea fi utilizat.

Specialiștii din Canada și SUA consideră că A.I. poate contribui în mod semnificativ la accelerarea descoperirii de noi medicamente.

Recomandări

ROMÂNIA, LOVITĂ DE PLOI
ISRAELUL VREA RĂZBOI CU LIBANUL
PUTIN VREA VICTORIA
BUCUREȘTI ATRAGE TALENTE
OPENAI SE DESCHIDE MAI MULT
HAI LA ARENA ELEVILOR!

Această descoperire reprezintă un exemplu recent al modului în care inteligența artificială poate revoluționa domeniul științei și al medicinei.

Chiar dacă antibioticele sunt concepute pentru a distruge bacteriile, problema rezidenței bacteriene devine din ce în ce mai gravă de-a lungul anilor, deoarece nu au fost descoperite medicamente noi în ultimele decenii. Infecțiile care nu pot fi tratate cu antibiotice provoacă moartea a peste un milion de oameni în fiecare an, conform estimărilor.

Unul dintre principalele focusuri ale cercetătorilor este Acinetobacter baumannii, o specie bacteriană extrem de problematică, cunoscută pentru capacitatea sa de a infecta răni și a provoca pneumonie. Această bacterie, deși poate nu este la fel de cunoscută, este clasificată ca o superbacterie critică de către Organizația Mondială a Sănătății, întrucât are capacitatea de a dezvolta rezistență la mai multe antibiotice și reprezintă o amenințare majoră în mediul spitalicesc și în centrele de îngrijire, unde poate supraviețui pe suprafețe și pe echipamentele medicale.

Dr. Jonathan Stokes de la Universitatea McMaster a descris-o ca fiind „inamicul public numărul unu”, deoarece este frecvent întâlnită în cazuri în care prezintă rezistență la aproape toate antibioticele disponibile.

În efortul de a găsi un nou antibiotic, cercetătorii au recoltat date despre mii de medicamente cu structură chimică cunoscută și le-au testat manual pentru a identifica potențialele candidați care ar putea lupta împotriva bacteriei Acinetobacter baumannii.

Aceste informații au fost folosite pentru a antrena un algoritm de inteligență artificială, astfel încât acesta să poată învăța caracteristicile chimice ale medicamentelor capabile să atace bacteria în cauză.

Algoritmul A.I. a fost apoi utilizat pentru a examina o listă de 6.680 de compuși cu eficacitate necunoscută. În doar o oră și jumătate, A.I. a generat o listă scurtă de compuși promițători. Cercetătorii au testat apoi 240 dintre aceste compuși în laborator și au descoperit nouă antibiotice potențiale. Unul dintre acestea a fost abaucin, un antibiotic incredibil de puternic. Testele de laborator au arătat că abaucin poate trata rănile infectate la șoareci și poate distruge mostrele de A. baumannii prelevate de la pacienți.

Cu toate acestea, Dr. Stokes a subliniat că acesta este doar începutul și că mai sunt multe de făcut. Următorul pas este să se continue perfecționarea antibioticului în laborator și să se efectueze teste clinice. Estimările sugerează că primele antibiotice rezultate din utilizarea A.I. ar putea fi disponibile pentru prescriere abia în jurul anului 2030.

Citește și: