• Evoluția umană și trăsăturile ar putea fi modificate de A.I.
  • Selecția naturală e o consecință inevitabilă a diferențelor genetice de reproducere.
  • Împărtășirea cunoștințelor și scrisul au ușurat sarcina indivizilor de a ține minte totul.
  • Sunt dovezi clare care atestă micșorarea creierului în ultimele milenii.

Te-ai întrebat și tu cum vor fi oamenii peste câteva generații într-o lume transformată de inteligența artificială?

Mulți cercetători au încercat să răspundă acestei întrebări, analizând modul în care AI va modifica viețile – adesea în bine, alteori în rău. Scenarii dramatice, cum ar fi dispariția oamenilor și a multor alte specii sau asimilarea noastră în cyborgi sunt scenarii aflate pe masă.

Poate inteligența artificială să schimbe evoluția noastră pe pământ?

A fost o lucrare publicată recent de Review of Biology, în cadrul căreia au fost analizate numeroase moduri în care inteligența artificială ar putea modifica mediile fizice, biologice și sociale, dar și modul în care acestea ar putea să influențeze selecția naturală, o consecință inevitabilă fiind diferențele genetice de reproducere dintre indivizi. 

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Iar aceste diferențe apar ca urmare a interacțiunilor subcaracteristic fizice ale mediului, cum ar fi temperaturile sau cu alte specii, cum ar fi prădătorii sau parazitii, dar și cu alți membri ale aceleiași specii, cum ar fi partenerii, aliații sau parteneri ostili. Și cei din acest studiu dau un exemplu a lupilor cenușii asiatici, care au început transformarea în urmă cu aproximativ 30.000 de ani și au fost eliminate genele pentru frică și agresivitate și astfel a început procesul de domesticire a câinilor. Tot așa s-a întâmplat o selecție involuntară care a transformat lupii în câini și la fel poate fi și procesul în care inteligența artificială putea modela evoluția creierului și a comportamentului uman.

Cât de mult se schimbă inteligența oamenilor, cât timp dovezile atestă mișcorarea creierului în ultimele milenii?

Există deja dovezi că împărtășirea culturală a cunoștințelor și a scrisurilor au ușurat sarcina indivizilor de a tine minte ceea ce li se întâmplă în jur. Poate că inteligența artificială și cunoștințele care pot fi căuțate în online și postările de socializare care îți amintesc cine ce a făcut pentru cine, vor prelua mai mult din povara memoriei tale. 

Dar, dacă este așa, poate că și creierul uman va evolua pentru a deveni mai mic, cu mai puțină memorie. Nu trebuie să intri în panică. Există beneficii ale unor creiere mici care includ, de exemplu, potrivit studiilor, nașteri mai sigure pentru mamă cât și pentru nou născut. În condițiile în care computerele și inteligența artificială dețin deja înregistrări și stocuri de cunoștințe din cine în ce mai mari, omenirea va fi în continuare capabilă să facă lucruri remarcabile bazate pe inteligență.

Există, însă, probleme în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, pentru că sunt tehnologii care imită comportamentele noastre sociale, cum ar fi împrietenirea sau formarea de relații. Astăzi poți să ai chiar un prieten artificial, iar acesta să nu aibă sentimente și utilizatorii să-l poată trata așa cum își doresc.

Citește și