• Cercetătorii din Marea Britanie au verificat scurgerile de ape netratate din râuri
  • Ei au analizat cu ajutorul inteligenței artificiale date din ultimii 11 ani
  • Au fost detectate 926 de evenimente de deversare de la două stații de epurare

Te uiți cu groază la râurile pline de pet-uri sau murdare cu tot felul de reziduuri industriale.

Un studiu făcut de cercetătorii britanici îți arată câteva cifre alarmante. În ultimii 11 ani au fost nu mai puțin de 926 de evenimente în care apa râurilor din mai multe țări a fost contaminată. Efectele acestor poluări ți le spune Vlad Cătună, activist Greenpeace.

„În viitorul foarte apropiat o să ne confruntăm cu o problemă destul de mare, vitală i-aș zice: diminuarea surselor de apă potabilă. Nivelul de precipitații va scădea, bazinele hidrografice își vor pierde din debit cu 20-30%. Pânza freatică se va subția și ea și practic vom avea mai puțină apă la dispoziție pentru noi și pentru viața din jur”, a spus Vlad Cătună, activist Greenpeace.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Există și vești bune. Studiul britanicilor publicat în jurnalul Clean Water
a plecat de la un program de inteligență artificială. Acest program a fost învățat să recunoască automat o deversare după tiparul de curgere printr-o stație de tratare. Astfel vor fi detectate rapid toate deversările care, altfel, ar trece neobservate.

Orice tehnologie sau inovație tehnologică care să detecteze deversările ilegale sau întâmplătoare de ape netratate e un mare plus. Vom salva resurse de apă prețioase. Avem nevoie de tehnologie pentru a face față schimbărilor climatice, pentru a le diminua din intensitate și pentru a ne adapta la ele”, spune Vlad Cătună.