• Parisul promite să utilizeze taxiurile zburătoare pentru JO2024
  • Greutatea bateriilor, costul și securitatea zborului ridică deocamdată probleme
  • Servicii de taxi zburător sunt pregătite și pentru New York, Chicago, Shenzhen sau Osaka

Numeroase companii încearcă de câțiva ani să îndeplinească promisiunea mult visată a mașinilor zburătoare. Rămân câteva provocări semnificative de depășit, dar evoluțiile din sector s-au accelerat semnificativ de-a lungul anului 2023.

Serviciile de taxi zburător ar putea apărea în marile orașe în următorii doi ani. Parisul este un bun candidat pentru anul viitor, datorita JO24 pentru care a promis aceste taxiuri zburătoare. Volocopter ar putea deveni una dintre primele companii de taxi zburător și proiectează mai multe rute între Versailles și aeroporturile din jurul Parisului. Ea a pilotat deja cu succes vehicule electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) în Florida, New York și Osaka.


O altă companie de taxi zburător, Joby Aviation, a finalizat recent simulări de control al traficului aerian cu NASA și a început planuri pentru piste de aterizare specializate în toată Japonia. Joby intenționează să înceapă serviciile de taxi aerian în NYC până în 2025, iar Archer Aviation ar putea furniza taxiuri zburătoare în Chicago aproximativ în același timp. China ar putea fi însa în frunte în ceea ce privește taxiurile zburătoare. Guvernul a aprobat recent ca EHang Holdings să ofere tururi de probă în Xinjiang și Shenzhen.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

Mai sunt însă câteva obstacole de depășit.

Cea mai evidentă problemă este costul. Zborul peste trafic, cu noi tehnologii,, este în mod inerent costisitor, dar Joby și UA speră că taxiurile zburătoare vor deveni în cele din urmă la fel de ieftine că o călătorie cu Uber. O altă problemă este siguranța, deoarece greutatea extremă a bateriilor complică zborul. Au existat eșecuri, soldate cu morți, iar armata americană și-a adus la sol, recent, flota Osprey de 32 de miliarde de dolari, după un accident fatal în largul coastei Japoniei.


Timpul va spune dacă Joby, EHang, Volocopter și Archer pot menține cursul și, în cele din urmă, pot oferi curse cu taxiul aerian la prețuri accesibile.

Citește și