Terran 1, prima rachetă imprimată 3D din lume, decolează astăzi

Racheta Terran 1, cu o înălțime de 33 de metri, este programată să decoleze sâmbătă de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Florida, fiind prima rachetă din lume imprimată 3D.

Puteți urmări zborul de testare – numit „Good Luck, Have Fun”, sau GLHF pe scurt – pe canulul de YouTube al companiei, începând cu ora 19. Încercarea de sâmbătă va fi a doua pentru Terran 1, după ce miercuri decolarea a fost anulată din cauza unor probleme legate de temperatura combustibilului de la etajul superior al rachetei.

GLHF este o misiune de referință pentru Relativity Space și, în general, pentru tehnologia zborurilor spațiale: Terran 1, cu două etaje, este prima rachetă construită în mare parte folosind tehnologia de imprimare 3D. Terran 1 este imprimată 3D în proporție de aproximativ 85% din masă, iar compania își propune să crească acest procent la 95% pentru vehiculele viitoare.

Prin urmare, un obiectiv cheie al zborului de testare de sâmbătă este de a demonstra că vehiculul este suficient de robust pentru a face față rigorilor lansării.

„În ceea ce privește succesul zborului, eliberarea în siguranță a platformei, ieșirea deasupra oceanului și depășirea Max-Q ar fi un mare punct de referință pentru lansarea de astăzi” , au declarat reprezentanții Relativity Space pentru Space.com. „Depășirea acestui punct de referință ar demonstra efectiv că rachetele tipărite 3D sunt viabile din punct de vedere structural, pe lângă faptul că au finalizat deja cu succes testele de acceptare la sol în fabrica noastră la aceste tensiuni maxime.” 

Relativity Space, cu sediul în California, a fost fondată în 2016 de Tim Ellis și Jordan Noone, care au lucrat la Blue Origin. Noone a fost angajat și la SpaceX.

Exit mobile version