- Producătorii vor fi obligați să vină cu o soluție pentru încărcarea telefoanelor și dispozitivelor electronice mici, în conformitate cu o nouă regulă propusă de Comisia Europeană (CE), relatează BBC.
- Scopul este reducerea deșeurilor prin încurajarea consumatorilor să reutilizeze încărcătoarele existente atunci când cumpără un dispozitiv nou.
- Toate smartphone-urile vândute în UE trebuie să aibă încărcătoare USB-C.
Apple a avertizat că o astfel de mișcare ar dăuna inovației. Gigantul tehnologic este principalul producător de smartphone-uri care utilizează un port de încărcare personalizat, deoarece seria sa de iPhone utilizează un conector „Lightning” fabricat de Apple.
„Rămânem îngrijorați de faptul că o reglementare strictă care impune doar un tip de conector înăbușă inovația, mai degrabă decât încurajarea acesteia, ceea ce la rândul său va afecta consumatorii din Europa și din întreaga lume”, a declarat Apple pentru BBC.
Totodată a adăugat că își propune ca toate dispozitivele Apple să fie neutre până în 2030.
În prezent, majoritatea telefoanelor Android au porturi de încărcare USB micro-B sau au trecut deja la standardul USB-C mai modern.
Doar iPad și MacBook utilizează porturi de încărcare USB-C
Aproximativ jumătate din încărcătoarele vândute cu telefoane mobile în Uniunea Europeană în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, a constatat un studiu de evaluare a impactului Comisiei din 2019.
Politicienii UE militează pentru un standard comun de peste un deceniu, cercetările Comisiei relevă faptul că toate cablurile de încărcare, eliminate și neutilizate, generează peste 11.000 de tone de deșeuri pe an.
În 2009, existau mai mult de 30 de încărcătoare diferite, în timp ce acum majoritatea modelelor folosesc doar trei – USB-C, Lightning și USB micro-B.
„A avea un standard comun de taxare ar fi o victorie pentru bunul simț în ochii consumatorilor. Deși Apple a susținut un argument puternic pentru păstrarea conectorului Lightning, având în vedere cei un miliard de utilizatori activi de iPhone, unele dintre produsele sale, inclusiv Mac și iPad, acceptă acum USB-C. Sperăm că va deveni în cele din urmă o non-problemă dacă Apple continuă să adauge USB-C pentru mai multe dispozitive,” a spus Ben Wood, un analist al CCS Insight.
Pot trece câțiva ani înainte ca propunerile să intre în vigoare. Propunerea legislativă, cunoscută sub numele de directivă, va fi dezbătută de Parlamentul European și de guvernele naționale. Deputații și statele membre pot sugera modificări la directiva care va fi adoptată numai după ce CE va fi de acord cu aceste modificări.
CE speră că acest lucru se va întâmpla în 2022 – după care statele membre au de obicei doi ani pentru a promova normele în legislația națională, iar producătorii vor avea un an suplimentar pentru a-și schimba porturile de încărcare.
„Am acordat industriei suficient timp pentru a veni cu propriile soluții, acum este timpul pentru acțiuni legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câștig important pentru consumatorii și mediul nostru și în conformitate cu ambițiile noastre ecologice și digitale”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager.