- Bilanțul cutremurului din Croația: două orașe devastate, 7 morți și zeci de răniți
- Adina Rău, de la Institutul de Fizică a Pământului a aflat de cutremur în timp real
- Un seismograf din Timișoara, vechi de 80 de ani, a receptat mișcarea tectonică
Ai tot auzit zilele astea, de cutremurul din Croația. A fost atât de puternic încât a distrus localități întregi și a făcut zeci de victime. Dar, a mai făcut ceva: a readus la viață un seismograf din Timișoara.
Adina este cercetătoare la Observatorul Seismologic din Timișoara. Își aranja niște machete, la 500 de kilometri distanță de Petrinja.
„Am auzit un ticăit metalic. Inițial nu mi-am dat seama ce se întâmplă, dar apoi am realizat că acest seismograf mecanic înregistrează în timp real, un cutremur.”, povestește Adina.
Locul lui a fost luat de seimografe mult mai performante și mai puțin voluminoase.
Petronela Axinte, corespondent Aleph News: „Acest seismograf nu a mai fost utilizat din anii ‘90. La acea vreme, avea aici montată o peniță, care zgâria hârtia imprimată cu negru de fum, în funcție de vibrațiile pământului.”
Ar fi făcut-o și acum, dacă avea toate piesele. Și poate, a sesizat și alte cutremure, doar că nimeni nu l-a auzit. Uite cum explică Adina acest lucru.
Adina Rău, cercetător la Institutul de Fizică a Pământului Timișoara: „Practic, el era nefuncțional din punct de vedere al realizării înregistrării pe un tambur, pe o hârtie. Dar, sistemul lui de funcționare este un sistem mecanic, care nu a fost afectat. Acel pendul seismic este și acum, după 80 de ani de când a fost instalat, în deplin echilibru.”
Nu fel e cu mișcările tectonice. Doar în zona Banatului, sunt 2-3 cutremure pe săptămână. Din fericire, de magnitudine mică.