• Norvegia a descoperit un uriaș zăcământ de fosfor, folosit in principal la alimentarea cu energie verde.
  • Este cel mai mare depozit de fosfor descoperit vreodata pe planeta, având 70 de miliarde de tone.
  • Cantitatea ar fi suficientă pentru a alimenta toate mașinile electrice de pe planetă, în următorii 50 de ani.

În Norvegia a fost descoperit un uriaș zăcământ de fosfor, folosit in principal la alimentarea cu energie verde. Este cel mai mare depozit de fosfor descoperit vreodata pe planeta, având 70 de miliarde de tone și ar fi suficient să alimenteze toate mașinile electrice de pe planetă, în următorii 50 de ani.

Cât de important este zăcământul pentru omenire

Dacă acest depozit de fosfor ar fi folosit doar pentru alimentare cu energie a Norvegiei, ar fi suficient să susțină necesarul de curent electric al scandinavilor pentru următorii 100 de ani. Fără folosirea altor surse de energie.

La nivel globa, Rusia, Marocul, China, Iranul și Siria au și ele depozite importante de fosfor, dar niciunul la fel de mare ca cel descoperit în Norvegia. Anual, producția de fosfor este de 45 de milioane de tone, ca să ne facem o idee despre magnitudinea acestui depozit. Descoperirea zăcământului vine perfect. chiar într-un moment în care Europa se confrunta cu o mare penurie fosfor. Până acum, Rusia controla cel mai mare depozit de fosfor din lume, iar după invadarea Ucrainei importurile de mineral au fost drastic reduse.

Recomandări

PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?

La ce folosește fosforul și cât de ecologică este extracția lui

În primul rând, odată extras, minereul poate fi procesat în acid fosforic și poate furniza o gamă largă de utilizări, inclusiv baterii cu litiu-fier-fosfat. Un derivat, îngrășământul de fosfat a devenit esențial pentru asigurarea producției alimentare globale. Dar scurgerea sa a fost, de asemenea, asociată cu înflorirea algelor care amenință stocurile de pește și produc metan care încâlzește planeta. Procesul de extragere a fosfatului este unul care poluează mult. Amprentele de carbon de deasupra minelor de fosfor arată că tehnologia folosita distruge mediul înconjurător. Acest fapt a generat multe proteste de-a lungul timpului din partea organnizațiilor pentru protecția mediului. Compania minieră norvegiană a dat asigurări, totuși, că intenționează să capteze și să stocheze carbonul emis de echipamente pentru a compensa impactul producției asupra mediului.

Citește și: