• Liderii NATO se reunesc astăzi și mâine la Summit-ul de la Vilnius.
  • Nicu Ștefănuță, europarlamentar a vorbit la Aleph News despre ce obiective ar trebuie să aibă România la Summitul NATO și despre relația dintre Moldova și România.
  • Nicu Ștefănuță: Putin a retras garanțiile de teritorialitate și de suveranitate ale Moldovei. Moldova trebuie păzită.

Liderii NATO se reunesc astăzi și mâine la Summit-ul de la Vilnius. Sprijinul acordat Ucrainei și aderarea acesteia la NATO, sporirea prezenței militare în estul Europei și aprobarea de noi planuri de apărare împotriva unui atac rusesc, sunt subiectele dezbătute. Nicu Ștefănuță, europarlamentar a vorbit la Aleph News despre ce obiective ar trebuie să aibă România la Summit-ul NATO și despre relația dintre Moldova și România.

Nicu Ștefănuță: Putin a retras garanțiile de teritorialitate și de suveranitate ale Moldovei. Moldova trebuie păzită

Ar trebui să fie obiectivul primordial al României la Summitul NATO obținerea unor garanții sporite de securitate pentru Republica Moldova?

Nicu Ștefănuță: Da, este un obiectiv foarte important. Moldova are o armată foarte mică, de 6.000 de oameni, în total că se mobilizează și polițiștii au 40.000 în toată țara. Ați văzut și incidentele de la aeroportul Chișinău, care arată că situația poate deveni instabilă destul de ușor, în februarie când Putin a retras garanțiile de teritorialitate și de suveranitate ale Moldovei. Deci da, Moldova trebuie păzită. A doua garanție pe care  putem avea este garanția militară, la summit se vorbește de 300.000 de militari NATO în regiune, cu planuri regionale, cu mai multe țări care să aibă soldați în regiuni. Eu cred că este un lucru bun. Și ceea este la Kogălniceanu este bine, prezența militară ne păzește de ceva mult mai rău, de o invazie, de un atac întâmplător, de un accident. Este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat României, faptul că suntem în această alianță, cea mai bună alianță din lume.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Nicu Ștefănuță: E foarte important ca Suedia să devină membru NATO

Cum de s-a schimbat poziția lui Erdogan la 180 de grade? Știm că inițial refuza aderarea Suediei la NATO.

Nicu Ștefănuță: Mă gândesc că cineva l-a luat deoparte și i-a spus, prietene, trebuie să te răzgândești. E foarte important ca Suedia să devină membru. Acești doi membri care s-au alăturat întăresc Alianța în mod semnificativ. Unele declarații trebuie să le luăm din repertoriul presei interne, declarații pentru presa internă, eu așa am văzut mișcarea lui Erdogan. Are și un interes, într-adevăr. Noi nu suntem de acord cu ce face Erdogan în privința minorităților, dar dincolo de orice, noi trebuie să grăbim aderarea Suediei și s-au făcut la Vilnius pași foarte buni. Ei mai trebuie să ratifice această decizie prin Turcia, așa este politica. Important este să avansăm.

Nicu Ștefănuță: Rușii au invadat. Ucraina duce un război de apărare pentru propria glie. Și noi am face la fel ca ei.

Ce implică aderarea Ucrainei la NATO din punct de vedere al securității și ce potențiale amenințări poate genera aceasta pentru alianță?

Nicu Ștefănuță: E foarte interesant, pentru că în ani 2000, Rusia era chiar asociată, nu erau discuții cu NATO și acum vrea să pară că NATO ar fi agresorul. Nu, NATO e apărare comună a unor state care sunt dezvoltate, care au valori comune și aceste valori trebuie păzite. Asta este NATO, nu este o forță care distruge, nu este o forță care atacă. Iar în ceea ce privește Ucraina, decizia de scurtare a drumului Ucrainei este una bună și acest lucru aduce Ucraina mai aproape de NATO, de o zonă de stabilitate, ceea ce este un lucru bun pentru securitatea lumii. Vă amintesc că invadatorul este rusul. Rușii au invadat. Ucraina duce un război de apărare pentru propria glie. Și noi am face la fel ca ei.

Citește și