- Mașinăriile vor „face jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”.
- Această schimbare ar putea agrava ingalitatea, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial.
- O „revoluție a robotilor” va crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume.
Roboții ar putea înlocui zeci de milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Astfel, progresele în automatizări amenință serios forța de muncă globală, iar mașinăriile vor „face jumătate din toate sarcinile de lucru până în 2025”. Acest lucru ar putea agrava inegalitatea, a prognozat un raport al Forumului Economic Mondial (WEF), potrivit BBC.
Advertisment
Grupul de opinie a declarat că o „revoluție a robotilor” va crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, dar va distruge aproape la fel de multe, lăsând unele comunități în pericol. Lucrările de rutină sau manuale în administrare și prelucrarea datelor sunt cele mai amenințate de automatizare, a spus WEF.
Dublă amenințare pentru lucrători
Roboții ar putea să înlocuiască circa 20 de milioane de locuri de muncă din fabrici. Se pare că pandemia este cauza care a accelerat adoptarea noilor tehnologii, deoarece firmele au căutat să reducă costurile și să adopte noi modalități de lucru. Dar, totodată, lucrătorii se confruntă acum cu o dublă amenințare din partea „accelerării automatizării și a consecințelor recesiunii Covid-19”, mai arată raportul.
Recomandări
WEF a spus că în prezent, aproximativ o treime din toate sarcinile de lucru au fost gestionate de mașinării, iar oamenii fac restul, dar până în 2025 echilibrul se va schimba.