- Biofizicianul Dwight Whitaker simte că tehnologia vine tare din urma naturii.
- Realizările tehnicienilor sunt impresionante dar încă se văd diferențele.
- O echipă de la Stanford a lansat prima „gheată” robotizată.
Ai spune la prima vedere că tehnologia poate orice. Dar hai să vezi unde se trage limita între orice și realitate.
„Să sperăm că urmărind cum încearcă tehnicienii să realizeze roboți care să facă ceea ce fac animalele îți vei da seama în ce moduri uluitoare a funcționat evoluția încât a ajuns la aceste mașini remarcabile care sunt organismele vii din jurul nostru.
Până și cei mai buni tehnicieni din lume reușesc să realizeze doar niște schițe ale acestor organisme, care nu sunt chiar o meduză, sau un cangur.” , spune biofizicianul Dwight Whitaker.
Alteori, natura și tehnologia par că încep să se imite reciproc.
Cangurul bionic
„Asta arată pentru mine ca un cangur robotic înfricoșător… uneori lumii nu prea îi place să folosești bio-imitație, pentru că tehnicienii nu încearcă să copieze organismele biologice, dar aici suntem destul de aproape de bio-imitație, cred că e vorba de glezna cangurului care îi dă o bună parte din elan.
Sunt și niște bețe de pogo care au fost inventate pornind de la același tip de încheietură.” , afirmă creatorul.
Poți să ai impresia că exagerez atunci când spun că și natura începe să imite tehnologia, dar uite că o echipă de la universitatea Stanford îți dovedește că până și corpul uman are ce învăța de la mașinăriile care îi imită mișcările.
„În acest proiect am construit un exoschelet portabil, așa că e un dispozitiv ca o gheată motorizată, care te ajută să mergi și e primul dispozitiv care oferă avantaje în lumea reală, te poate face să depui mai puțin efort și să mergi mai repede.” spune Patrick Slade, inginer la Stanford.
„Știam de mult că asistența individuală e necesară pentru a maximiza beneficiile oferite de acest tip de dispozitive, pentru că fiecare e complex și unic.” adaugă Steve Collins, inginer.