• Companiile chinezești au prezentat vehicule eVTOL la Beyond Expo din Macao.
  • EHang, lider mondial în dezvoltarea vehiculelor eVTOL a prezentat prototipul VT-30.
  • VT-30 este conceput pentru transportul interurban și zboară până la 100 de minute.

Timp de zeci de ani, viitorul mașinilor zburătoare a fost un subiect de science-fiction. La Beyond Expo din Macao, Kristie Lu Stout de la CNN s-a întâlnit cu companiile chinezești care se străduiesc să transforme aceste vehicule în realitate. Este ceea ce se numește un eVTOL, un vehicul electric cu decolare și aterizare verticală. Producătorii cred că acestea vor fi răspunsul mai ecologic, mai rapid și mai ieftin la elicoptere și într-o zi ar putea fi folosite ca un taxi pe cer.

EHang, un lider mondial în dezvoltarea de vehicule zburătoare, și-a prezentat cel mai recent prototip la Beyond Expo. VT-30 este conceput pentru transportul interurban. Este capabil să zboare timp de 100 de minute și are o autonomie de zbor de 300 km. Este un vehicul autonom, care nu are nevoie de un runaway.

„Compania noastră vrea să fie capabilă să extindă transportul. În prezent, elicopterele și avioanele fac parte din nevoile de afaceri, dar nu au intrat pe deplin în viața de zi cu zi a oamenilor. Așa că vrem să schimbăm acest lucru cu acest avion electric”, a declarat Xin Fang, director de operațiuni, EHang.

În 2021, Deloitte a estimat că peste 200 de companii din întreaga lume dezvoltau aeronave eVTOL pentru utilizare urbană la altitudine joasă. Deși industria este încă la început, Morgan Stanley prognozează că sectorul mobilității aeriene urbane ar putea atinge o valoare globală de 1 trilion de dolari americani până în 2040.

„Cred că eVTOL va intra cu adevărat în scenă în următorii cinci sau zece ani. Mai exact, cât de departe vor ajunge, ca și ce fel de încărcături utile vor lua. Vor transporta oameni în autobuze? Bănuiesc că asta ar putea fi peste câteva decenii”, spune Hugh Hunt, profesor de dinamică inginerească la Universitatea Cambridge.