Von der Leyen le cere giganților care controlează internetul să facă public modul în care funcționează algoritmii lor

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere lămuriri de la Big Tech
  • Ea acuză companiile care dețin rețele sociale că „distrug țesutul social”
  • Comisia Europeană va cere rețelelor sociale să arate cum funcționează algoritmii lor

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, pune tunurile pe giganții big tech. A avut un discurs în cadrul Forumului de la Davos, în care nu i-a slăbit deloc pe marii jucători care controlează internetul.

Ursula von der Leyen vrea ca modul în care funcționează agloritmii lor să fie făcut public. Motivul e simplu – giganții din tehnologie acumulează prea multă putere. Și o fac discreționar.

Legislația în domeniu nu e tăioasă, ba chiar dimpotrivă.

„Modelul de business al platformelor de socializare are un impact nu doar asupra competiției libere, ci și asupra democrației, securității și calității informației”, a spus Ursula von der Leyen.

Și, ca să-și ilustreze ideea, a dat exemplul lui Donald Trump, blocat pe Twitter doar prin decizia companiei, fără o lege în spate.

De altfel, Mark Zuckerberg și Jack Dorsey au tot fost chemați în Congresul SUA să dea explicații pentru monopolul pe care l-au pus pe piața social media.

Ultima oară au fost trași de urechi în octombrie, de republicani. Și nu doar ei. Congresmanii spuneau atunci că Apple, Amazon, Google și Facebook s-au transformat în companii cu un monopol cum aveau marii jucători din industria petrolului și a căilor ferate, acum câteva decenii. „Cei patru mari”, cum sunt numiți, înghit orice start-up care le-ar putea amenința poziția și dictează prețuri, reguli de tranzacționare, cine poate avea o voce și cine nu pe platformele lor.