• Biblioteca Tianjin Binhai a fost inaugurată în 2017 și este un obiectiv turistic.
  • Arhitectura sa unică i-a adus porecla „Evil Eye”, pentru forma sa.
  • Designul său futurist ascunde un secret controversat.

Mii de oameni vizitează o bibliotecă din China care seamană cu un ochi uman. Este vorba de biblioteca Tianjin Binhai, din orașul Tianjin, China, o bijuterie arhitecturală care a devenit un magnet pentru turiști. Clădirea impresionează prin designul său futurist, care i-a adus și porecla de Evil Eye.

De ce se numește biblioteca „Evil Eye”?

Biblioteca Tianjin Binhai a fost poreclită „Evil Eye” datorită designului său central: o sferă iluminată din atrium care, privită din exterior, seamănă cu irisul unui ochi. Deschiderea clădirii completează iluzia, creând un „ochi” ce pare să privească direct dinspre parc.


În culturile tradiționale, simbolul „ochiului rău” este asociat cu protecția împotriva invidiei sau energiilor negative, dar aici numele reflectă mai degrabă aspectul său enigmatic și futurist.

Recomandări

„SCUZE, VOLODYA, NU SUNT EU”
BIDEN VINE CU SANCȚIUNI
O ALTĂ COINCIDENȚĂ?
O NOUĂ CRIZĂ POLITICĂ?
BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP


Designul a fost conceput pentru a atrage atenția și pentru a deveni un punct de reper, dar unele persoane au interpretat „ochiul” ca fiind intimidant sau mistic, de unde și această poreclă.

Ce o face unică din punct de vedere arhitectural?

Cu o suprafață de 33.700 de metri pătrați, biblioteca are rafturi în terasă care par să găzduiască 1,2 milioane de cărți. În realitate, multe dintre acestea sunt doar imagini printate pe rafturi, din cauza limitărilor practice. Centrul atriumului găzduiește o sală de conferințe cu 110 locuri, iar rafturile servesc și ca trepte sau locuri de ședere.


În prima săptămână, biblioteca a atras 10.000 de oameni pe zi, creând cozi uriașe. Primul și al doilea etaj sunt dedicate lecturii și relaxării, iar etajele superioare includ birouri și săli de calculatoare. Două terase pe acoperiș oferă spații suplimentare pentru vizitatori.

Care sunt controversele legate de funcționalitatea sa?

Deși designul atriumului este impresionant, acesta nu poate fi folosit pentru depozitarea cărților, din cauza unor constrângeri tehnice apărute în timpul construcției. În schimb, colecția reală, de 200.000 de volume, este amplasată în săli tradiționale de lectură de pe celelalte niveluri.


Cu toate acestea, Biblioteca Tianjin Binhai rămâne un simbol al inovației, dar și un exemplu de compromis între estetică și funcționalitate. Atrage peste 10.000 de vizitatori pe zi, care vin să admire atât arhitectura, cât și atmosfera futuristă.

Citește și