• De la 1 ianuarie cetățenii din UE care vizitează Marea Britanie nu vor avea nevoie de viză pentru sejururi scurte de până la trei luni, dar de la 1 octombrie, Marea Britanie nu va mai accepta decât pașapoarte
  • Cetățenii UE va trebui ca de la 1 ianuarie să aibă o asigurare privată de sănătate atunci când călătoresc în Marea Britanie
  • Cetățenii UE care conduc în Marea Britanie vor avea nevoie de asigurare

La 1 ianuarie ieșirea Regatului Unit din UE va deveni realitate și îi va afecta direct pe toți cei care vor dori să călătorească în Marea Britanie, scrie Politico.

Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le știe cei care vor călători între Regatul Unit și UE începând din ianuarie 2020.

  1. Pașapoarte și vize

Cetățenii din Regatul Unit care călătoresc în UE va trebui să se asigure că pașaportul lor mai are încă cel puțin șase luni de valabilitate și că are o vechime mai mică de 10 ani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aceste norme nu se aplică călătoriilor în Irlanda, unde regulile privind documentele de călătorie nu se vor modifica.

Începând de anul viitor, cetățenii din UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția care vizitează Marea Britanie pot să călătorească în continuare folosindu-și pașaportul sau cardul de identitate și nu vor avea nevoie de viză pentru sejururi scurte de până la trei luni. Dar de la 1 octombrie, Marea Britanie nu va mai accepta carduri de identitate, ci doar pașapoarte. Cetățenii Regatului Unit care au reședința în UE trebuie să își folosească pașaportul pentru a călători.

2. Carduri de sănătate

Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care dă dreptul cetățenilor Regatului Unit să beneficieze de tratament medical în orice țară din UE, nu va mai fi valabil pentru majoritatea cetățenilor din Regatul Unit.

Guvernul Marii Britanii își sfătuiește cetățenii ca înainte de a călători să își cumpere o asigurare de sănătate pentru călătorie corespunzătoare. Acest lucru este deosebit de important pentru oricine are afecțiuni medicale pre-existente, deoarece acestea nu sunt acoperite de multe asigurări de sănătate pentru călătorie. Costul asigurării va fi probabil mai mare pentru cei cu condiții medicale pre-existente și pentru persoanele în vârstă.

Cetățenilor europeni li se recomandă ca de la 1 ianuarie să aibă o asigurare privată de sănătate atunci când călătoresc în Marea Britanie, deoarece CEASS nu va mai fi valabil în Regatul Unit.

3. Cozi lungi

Cei care călătoresc fie cu avionul, fie cu trenul sau cu mașina între Marea Britanie și UE în următoarele câteva luni, este posibil să petreacă mai mult timp la o anumită coadă.

Codul frontierelor Schengen necesită un control manual al pașapoartelor cetățenilor din afara UE, care poate fi efectuat numai de către un grănicer. Aceasta înseamnă că este foarte puțin probabil ca britanicii să poată trece direct prin porțile electronice (cel puțin până în 2022, când UE își schimbă normele pentru a trece la un sistem informatic automatizat pentru cetățenii din afara UE).

Marea Britanie „va lua măsuri”, pentru a se asigura că cetățenii UE, SEE și elvețieni, care au pașapoarte biometrice, să poată folosi în continuare porțile mai rapide pentru pașapoarte electronice, deși guvernul declară că acest lucru este „în curs de examinare”.

Guvernul atrage atenția asupra faptului că este posibil să existe ambuteiaje masive în sud-estul Angliei, în regiunea Kent..

4. Permise de conducere

Șoferii britanici va trebui să aibă pe mașinile lor un autocolant cu inscripția „GB”, carte de înregistrare a vehiculului și un certificat de asigurare. S-ar putea să mai aibă nevoie de un permis de conducere internațional pentru a conduce pe continent, deși guvernul Marii Britanii nu a precizat care țări ar solicita un astfel de permis. „Tipul de permis de conducere internațional de care este posibil să aveți nevoie va depinde de țările prin care veți trece. Mai multe detalii în acest sens vor fi disponibile mai târziu, în 2020”, se arată în comunicatul guvernului.

„În cazul în care conducătorii auto doresc să închirieze o mașină în UE după încheierea perioadei de tranziție, aceștia pot fi obligați să obțină un certificat de închiriere, iar cei care aleg să se deplaseze cu propriile mașini ar putea fi nevoiți să aibă asupra lor o Carte Verde pentru a dovedi că mașina are asigurare pentru a fi utilizată în străinătate”.

Cetățenii UE care conduc în Marea Britanie nu vor avea nevoie de un permis de conducere internațional, dar vor avea nevoie de asigurare.

5. Duty-free

De la 1 ianuarie, turiștii britanici care se întorc din UE pot face cumpărături la magazinele duty-free. Britanicii care vor merge în vacanță pe Continent vor putea cumpăra trei lăzi de bere, două lăzi de vin și o cutie de vin spumant fără a plăti taxe.

Cei care se întorc în Marea Britanie pot cumpăra 16 litri de bere, 4 litri de vin și 1 litru de băuturi spirtoase fără să plătească taxe. Aceștia vor avea și posibilitatea de a cumpăra produse din tutun duty-free în porturile britanice, în aeroporturi și în gările internaționale, precum și la bordul navelor, al trenurilor și al avioanelor. Limitele sunt stabilite la 200 de țigări, 100 de țigări de foi, 50 de trabucuri sau 250 de grame de tutun.

Regulile acestea nu se aplică Irlandei de Nord.

La vamă se vor declara sumele de cel puțin 10,000 de lire sterline (sau echivalentul acestora într-o altă monedă).

6. Vize pentru animalele de companie

În cadrul actualei scheme UE pentru pașapoarte pentru animalele de companie, pisicile, câinii și nevăstuicile pot călători liber între Regatul Unit și UE, cu condiția ca animalul să fie vaccinat împotriva rabiei și să aibă microcip și pașaport pentru animale de companie emise cu cel puțin 21 de zile înainte de călătorie.

Regatul Unit a depus o cerere la Comisia Europeană de a adera la un sistem care permite animalelor cu pașapoarte UE valabile să călătorească cu proprietarii lor între țările UE fără a fi supuse la carantină. Dar până la confirmarea acestei măsuri, guvernul britanic sugerează proprietarilor de animale să ia legătura cu veterinarii cu patru luni înainte de data călătoriei pentru a se asigura că există suficient timp pentru a trimite o probă de sânge la un laborator de testare aprobat de UE.

Pentru persoanele care călătoresc în direcție inversă lucrurile vor fi puțin mai simple. Regatul Unit a declarat că va continua, pentru moment, să accepte pașaportul UE pentru animale de companie.

7. Roaming mobil

Mulți operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie au declarat că „în prezent” nu intenționează să reintroducă taxe.

Pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, guvernul spune că vor plăti la fel pentru apeluri, mesaje și date mobile în Regatul Unit și în UE dacă au o cartelă SIM emisă de o rețea de telefonie mobilă dintr-o țară din UE sau SEE.