• Vogue a realizat un top al destinațiilor perfecte pentru călătorii singuratici (solo travel).
  • Thailanda, Japonia și Grecia sunt țările care se află pe listă.
  • Țările care sunt considerate sigure merită să fie prioritizate.

Există un anumit fel de libertate când vine vorba de conceptul „solo travel”; promisiunea de autonomie completă, un itinerar flexibil și o experiență revelatoare care pur și simplu nu este oferită dacă faci drumeții cu un grup, sunt unele dintre avantajele drumețiilor solitare, susține Vogue.

Indiferent dacă alegeți să vă organizați propriul itinerariu sau să lăsați o agenție să facă treaba pentru dvs. (există avantaje și dezavantaje pentru ambele). În continuare, veți dori să alegeți un loc care oferă o rețea puternică de ghiduri. „Sunt atât de esențiale în a-și împărtăși expertiza, dar și pentru a respecta obiceiurile locale”, spune co-fondatorul Black Tomato, Tom Marchant. „Acest lucru este parte integrantă din a fi un călător conștiincios.” De asemenea, un sistem de transport ușor de utilizat de trenuri, feriboturi și autobuze este crucial, mai ales dacă nu vă simțiți confortabil să închiriați o mașină. Și, în sfârșit, țările care sunt considerate primitoare merită să fie prioritizate.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

Având în vedere acest lucru, am adunat unele dintre cele mai bune locuri din lume pentru a călători singur în 2024, inclusiv destinații îndepărtate, bogate în cultură, locuri îmbibate de soare potrivite pentru o excursie în aer liber și chiar câteva retrageri adaptate special petrecerilor.

Tratamente de wellness în Thailanda

Evadați în Golful Thailandei și, mai precis, în insula Koh Samui. Caracterizată prin pădurea sa tropicală muntoasă, cascadele ascunse și plajele curate, această destinație este o sărbătoare pentru simțuri. Kamalaya Wellness Sanctuary & Holistic Spa a dezvoltat recent un program de sănătate pentru femei pentru bunăstarea în toate etapele vieții, de la fertilitate până la menopauză. Călătorii care fac călătoria lungă pentru acest pachet Radiant Bliss se pot aștepta la un plan holistic care este ghidat de o echipă de medici naturiști, medici tradiționalichinezi, terapeuți în masaj, mentori de meditație, printre alți experți. Petreceți-vă zilele singur, savurând tratamente precum masajul ayurvedic și un tratament facial cu presopunctură cu peisaj Edenesc ca fundal.

Cultură alimentară în Japonia

Cunoscută pentru bucătăria sa de clasă mondială, Japonia este un paradis pentru călătorii solitar care doresc să-și lărgească paletele de mâncăruri. „În special în orașe precum Tokyo și Kyoto, este destul de obișnuit ca oamenii să ia masa singuri”, spune Elizabeth Harvey de la Indagare, care a făcut recent o excursie singură în țară. Dincolo de cultura alimentară, Japonia este o țară care este cunoscută pentru localnicii săi primitori, ceea ce este crucial pentru o experiență pozitivă de călătorie solo. „Există un sentiment profund de obligație reciprocă și responsabilitate care guvernează dansul captivant al vieții de zi cu zi în Japonia, ceea ce înseamnă că cei care călătoresc singuri se vor simți în siguranță și îngrijiți”, spune ea. Și pentru că în țară este atât de ușor să te deplasezi (transportul public este de neegalat), Harvey încurajează adăugarea unor locuri mai puțin cunoscute la itinerarul tău, cum ar fi „Hokkaido, Nara, Nikko, Kobe, Kanazawa, Yamaguchi și insulele sudice”.

Ceremonii de vindecare prin sunet în Mexic

Peninsula Yucatán din Mexic este un tezaur de splendoare naturală și istorie antică. Regiunea este venerată pentru cultura sa mayașă, care servește drept piatră de temelie a retragerii solo a lui Chablé Yucatan. Programul de patru până la șase nopți îi duce pe aventuriei într-o călătorie de auto-reflecție cu experiențe precum vindecarea sunetului într-o peșteră de calcar, o ceremonie Temazcal privată cu un lider spiritual și excursii la ruinele arheologice. Proprietatea este ascunsă în inima junglei Yucatan, la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina de Mérida, ceea ce o face un cadru ideal pentru cei care speră să iasă din rețea fără schlep.

Călătorie pitorească cu trenul prin Portugalia

Transportul eficient ajută la atenuarea potențialelor anxietăți atunci când călătorești singur, motiv pentru care Portugalia, o țară relativ mică și ușor de navigat, este potrivită pentru o aventură individuală. „Rutele feroviare de invidiat ale Portugaliei elimină nevoia unei mașini”, spune fondatorul și CEO-ul Essentialist Joan Roca, care sugerează să începi din Porto și să te antrenezi până la Lisabona înainte de a lua un feribot până la Comporta pentru a ne opri pe plajă. „Călătoria singură aici este ușor de făcut datorită multitudinii de opțiuni excelente de luat masa, tururi ale orașului și opțiuni de descoperire culturală.” Furnizorul principal de transport feroviar al țării este Combios de Portugal, iar linia Douro (care merge de la Porto la Pochino) este considerată cea mai pitorească, oferind priveliști asupra râului și a văii. (Rezervați-vă biletele de tren prin Omio)

Învățați să faceți surf în Costa Rica

Tematica aventurii tale solo în jurul învățării unei noi abilități este o modalitate ușoară de a consolida statutul unei călătorii ca o schimbare a vieții. Dacă ați fost dornic să învățați în sfârșit să faceți surf, mergeți spre unele dintre cele mai prestigioase plaje din lume în Costa Rica – în special, Peninsula Papagayo. Frumusețea uluitoare a acestei regiuni este cel mai bine savurată din apă, iar oaspeții de la Four Seasons Resort Peninsula Papagayo pot învăța cum să călătorească pe valuri printr-un program de surfing dezvoltat exclusiv pentru proprietate prin SurfX, care este predat de unii dintre cei mai bine clasați surferi din lume. Încheiați-vă zilele cu „masajul de eliminare” al hotelului, conceput special pentru durerile post-surf.

Introspecție spirituală în Bhutan

O intenție comună pentru planificarea unei călătorii solo este dorința de a te întoarce spre interior. Desigur, mediul joacă un rol determinant în potențialul de transformare al călătoriei. „Deși este o destinație mai greu de atins, Bhutanul este recunoscut pe scară largă ca un loc fericit și liniștit în care să te retragi pe cont propriu”, spune Roca. Este, de asemenea, uluitor. Bhutanul este împădurit în proporție de peste 70% și este prima țară cu emisii de carbon negative din lume, făcând drumețiile și observarea faunei sălbatice o parte din viața de zi cu zi. „Călătorii care doresc să petreacă timpul nu numai descoperind o destinație, ci și dornici să se înțeleagă mai mult pe ei înșiși și să caute în interior beneficiază de petrecut timp în Bhutan”, spune Marchant.

Descoperirea insulelor din Filipine

Arhipelagul tropical al Filipinelor cuprinde peste șapte mii de insule din Oceanul Pacific. Pentru călătorii singuri, un itinerariu de insula hopping este o briză datorită unei rețele de feriboturi și zboruri care conectează strategic țara. „Filipinele sunt sigure, prietenoase și este ușor să găsești vorbitori de engleză”, spune Roca. Explorează peșteri subacvatice, face snorkeling în recifele cu nuanțe de turcoaz, mergi pe terase de orez vechi de 2.000 de ani, mergi într-un vulcan activ – dacă nu este deja evident, aventura în aer liber are loc aici. Și mâncarea! Bucătăria este o adevărată experiență culturală, cu mâncăruri precum Lumpia, Adobo și Kare-Kare servite în cadru convivial.

Ciclism prin Țara Vinurilor din Argentina

Combinați dragostea pentru călătorii și ciclism cu o excursie Backroads prin țara vinurilor din Mendoza (călătorii singuri sunt bineveniți). Această regiune este ascunsă de-a lungul poalelor lanțului montan Anzi și oferă unele dintre cele mai interesante vinuri produse chiar acum. Pedalați de-a lungul traseelor mărginite de podgorii, între vârfurile înzăpezite, oprindu-vă pe drum pentru a descoperi arome din scena gastronomică vibrantă a zonei. În fiecare noapte, bucurați-vă de un somn de lux bine câștigat în fiecare dintre hotelurile de premieră selectate manual, cum ar fi emblematicul Vines Resort & Spa.

Construirea comunității în Maroc

Marocul este un peisaj în care cultura este adâncă și comunitatea este puternică. Țara diversă este ușor de navigat, de la zone îndepărtate la medine pline de viață. „Într-o zi ai putea fi în deșertul Agafay, mergând către un sat berber, iar în următoarea ai putea să faci kitesurfing și să iei lecții cu localnicii din Essaouira cu acea faimoasă briză atlantică. Cheia este „sentimentul comunității”, spune Marchant, care a găzduit recent o retragere a companiei în țară. „Am petrecut o zi de voluntariat în Munții Atlas, susținând o organizație caritabilă numită Al Foulki pour les Femmes, care ajută la eforturile de recuperare după cutremur în comunități îndepărtate”, spune el, subliniind aceste tipuri de experiențe ca fiind potrivite călătorilor singuri care doresc pentru a se conecta la cultura unei destinații.

Capătă înțelepciunea antică grecească

Insulele Greciei atrag călătorii pentru peisajele însorite și apele turcoaz, dar dacă nu sunteți pregătit pentru plimbări lungi cu feribotul și mulțimi de turiști, mergeți spre peninsula Peloponez. Această regiune mai puțin cunoscută este bogată în frumusețe naturală și găzduiește Euphoria Retreat, o stațiune de lux de wellness care este situată în Patrimoniul Mondial UNESCO Mystras. Călătorii solitar care doresc să scape de o traumă recentă sau să treacă la o nouă etapă a vieții pot participa la programul Armonie emoțională interioară. Așteptați-vă la de toate, de la tratamente de vindecare prin sunet și de echilibrare a chakrelor până la masaje și consultații de transformare.

Scuba Diving în Bahamas

Râvnită pentru plajele sale cu nisip roz și satele pitorești de pe litoral, Insula Harbour este o enclavă liniștită din Bahamas, unde cocoșii se plimbă în voie, iar porcii se împrăștie pe țărm. Călătorii soli se pot bucura de frumusețea renumită a insulei cu un sejur la Bahama House, o proprietate din 1800 sub umbrela Eleven (o companie de aventură de lux). Echipa va organiza un itinerar personalizat de aventuri pe malul mării, inclusiv scufundări. Începătorii pot urma un curs instrucțional de stațiune PADI și pot învăța să se scufunde într-o singură zi.

Rafting cu apă albă în Canada

Călătoriți în peisajele remarcabile ale Canadei cu Flash Pack, o agenție care se concentrează pe excursii de grup pentru călători soli. Această călătorie în vestul Canadei vă duce în unele dintre cele mai magnifice colțuri ale țării, cum ar fi Parcul Național Banff, unde veți face drumeții și speleologi și punctele de atracție din Munții Stâncoși Canadieni, cum ar fi Lacul Louise și Lacul Moraine. Există o excursie în amurg cu canoe pe râul Bow pentru un moment canadian prin excelență, rafting cu apă albă care se termină cu o noapte în tipii în stil Anishinabe, excursii cu avioane cu plutitoare și chiar o zi de degustare de vinuri în valea Okanagan.

Căsuțe de aventură în Noua Zeelandă

Peisajele de altă lume amestecate cu localnici relaxați fac din Noua Zeelandă o alegere magnetică pentru călătorii solitar în căutarea unei acenturi care să le schimbe viața. „Țara are unele dintre cele mai memorabile cabane de aventură din lume”, spune Harvey, adăugând că acestea oferă „un echilibru plăcut între petrecerea timpului pe cont propriu și crearea de legături cu colegii tăi și cu personalul cabanei”. Dacă doriți să experimentați renumita scenă de aventură a insulei de sud, luați în considerare un sejur la Blanket Bay, o cabană ascunsă pe malul îndepărtatului lac Wakatipu, lângă Queenstown, unde safariurile cu barca cu jet, drumețiile în țară și călăria sunt lucruri de zi cu zi.

Citește și