• Janos V. a fost directorul unui orfelinat din Bicske iar între 2004 și 2016 a abuzat sexual cel puțin 10 minori din instituție.
  • Directorul și adjunctul acestuia, Endre K. au fost condamnați pentru pedofilie. Katalin Novák l-a grațiat pe adjunct, Endre K. pe 27 aprilie 2023.
  • Scandalul a crescut din 2 februarie, și azi, președinta Novák a demisionat.

Janos V. a fost directorul unui orfelinat din Bicske (Ungaria), la 40 km de Budapesta, iar între 2004 și 2016 a abuzat sexual cel puțin 10 minori din instituție. Mai mulți dintre aceștia au depus mărturie în 2016. Directorul și adjunctul acestuia, Endre K. au fost condamnați pentru pedofilie. Adjunctul a încercat să forțeze copiii să-și retragă mărturia. Directorul a primit 8 ani de închisoare, adjunctul 3 ani și 4 luni. Conform unor informații publicate pe 2 februarie, președinta republicii, Katalin Novák l-a grațiat pe adjunct, Endre K. pe 27 aprilie 2023. Propunerea de grațiere a fost înaintată de ministrul justiției, Judit Varga. Scandalul a crescut din 2 februarie, și azi, președinta Novák a demisionat. La scurt timp, și Varga a anunțat că demisionează din toate funcțiile și se retrage din viața publică. Nu se știe nici acum de ce a fost grațiat adjunctul.

Endre K., persoana condamnată pentru pedofilie și grațiată anul trecut de președinta Katalin Novák, s-a născut în localitatea Zăbala, la 40 km de orașul Sfântu Gheorghe. Mama bărbatului, în vârstă de 85 de ani, încă trăiește în localitate, tatăl lui a murit în 2013. K. și-a început cariera tot acolo, ca profesor de sport. În toamna anului 1991 a plecat din localitate. În perioada următoare a obținut mai multe diplome, printre care și de antrenor ăn diverse sporturi. A organizat mai multe concursuri sportive, tabere de schi pentru copii.

Katalin Novák a fost ministru pentru probleme sociale în guvernul Orban și a devenit președinte al republicii din bunăvoința lui Viktor Orban (în Ungaria președintele nu este ales direct, ci prin votul Parlamentului). Grațierile de regulă se fac în cazul persoanelor protejate din diverse motive de guvernul Orban. În cazul lui Endre K. nu este clar ce legătură a avut cu Orban sau guvernul sau președinta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Katalin Novák a fost prima femeie devenită președinte al țării în Ungaria. Ea a fost aleasă în funcție în mai 2022, la puțin timp după victoria în alegeri a partidului condus de Viktor Orban. Cronologia nu este întâmplătoare. În perioada primelor alegeri libere de după căderea comunismului, era important ca noile structuri de stat să fie stabile. Era evident că partidele de dreapta vor câștiga alegerile, dar și partidul liberal putea conta pe o prezență substanțială în Parlament. Deal-ul a fost ca puterea executivă să fie a partidelor de dreapta, iar președintele țării, o funcție oricum în mare parte protocolară, să fie ales de Parlament. Cele două părți au fost de acord să voteze candidatul liberal, scriitorul Arpad Goncz.

De atunci, președintele țării este ales în acest mod, iar procedurile fac automat ca președintele să fie ales din rândul sau cu sprijinul partidelor de guvernământ. De 12 ani, el este, informal, numit de Viktor Orban.
Astfel a fost și cazul lui Katalin Novák, care până acum 2 ani era ministru pentru politici sociale în guvernul Orban. După alegeri, ea a fost propusă și votată președinte, fără probleme. A semnat toate legile înaintate de guvern și votate de majoritatea parlamentară. Din cauza aceasta, grațierea unui pedofil este deosebit de incomodă pentru guvernul Orban, care nu poate spune că nu are nicio legătură cu persoana și deciziile președintelui.

Citește și