• „Avem un acord #unitate”, a postat președintele Consiliului European la mai puțin de o jumătate de oră de la începutul summitului.
  • Conform surselor de la fața locului, înaintea summitului a avut loc o întâlnire în cerc restrâns între lideri UE și Viktor Orban.
  • Peste 2 ani, Comisia Europeană va revizui sprijinul pentru Ucraina, dar nu e clar care vor fi condițiile pentru aprobare.

După săptămâni de nervi întinși la maxim, summitul UE s-a terminat surprinzător de repede, cu un rezultat pozitiv. Deocamdată nu e clar dacă premierul Viktor Orban a pus condiții pentru a accepta sprijinul pentru Ucraina în forma sa propusă de restul statelor UE.

Principalele state ale UE nu au lăsat nimic la voia întâmplării; au vrut sa evite cu toata puterea și cu orice preț momente penibile în timpul sau după summit. Au organizat un mini summit înainte de cel oficial, în care s-au intalnit cu Viktor Orban.

La summit-ul oficial, în câteva minute, au ajuns la un acord. Sunt 2 aspecte principale pe care Orban voia să le obțină în schimbul ridicării veto-ului, anume:

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

1 – sprijinul de 50 miliarde de euro să fie scos din afara bugetului UE ( acest lucu nu s-a întâmplat; rezultatul final a fost că va rămâne în cadrul bugetului UE );

2 – această sumă de 50 de miliarde să fie revizuită, reevaluată în fiecare an.

Citește și