- Stiftskeller St. Peter din Salzburg este unul dintre cele mai vechi restaurante din lume.
- Honke Owariya din Kyoto e deschis în 1465 și e preferat de familia imperială japoneză.
- În România, cel mai vechi restaurant este Butoiul de Aur din Sibiu, deschis în anul 1542.
Știai că poți lua masa în locuri unde s-au scris legende de sute de ani? De la restaurante medievale din Salzburg și Paris până la Butoiul de Aur din Sibiu, unde se zice că Mihai Viteazul a petrecut înainte de o mare bătălie. Ești curios să le afli?
Ce restaurante au trecut testul timpului?
Când vorbim de restaurante, ne gândim adesea la locuri noi și moderne, dar ce-ai zice să mănânci la un restaurant deschis în anul 803? Stifftskeller St. Peter din Salzburg, Austria, funcționează încă din acele vremuri și este plin de povești – se spune că Faust și Mefisto s-au întâlnit aici. Arhitectura interioară este în stil baroc. Hai să vezi!
Dacă ajungi în Kyoto, Japonia, trebuie să vizitezi Honke Owariya, un restaurant deschis în anul 1465, unde însăși familia imperială obișnuiește să ia masa. Clădirea are o fațadă rustică din lemn și a fost inițial concepută drept cofetărie.
Un alt restaurant este în Paris, La Tour d’Argent, restaurant inspirat din „Ratatouille”. Aici poți servi delicatese franțuzești încă din anul 1582. Pivnița restaurantului este recunoscută pentru cele mai bune vinuri din lume și are și stea Michelin. Colecția are peste 45.000 de sticle de vin evaluate la peste 25 de milioane de euro.
Din România care este cel mai vechi restaurant?
În țară – Butoiul de Aur din Sibiu se bucură de cea mai îndelungată istorie. Este deschis în anul 1542 și încă servește mâncăruri tradiționale într-o clădire cu aer medieval și autentic. Există și o legendă care învăluie locul. Se spune că însuși Mihai Viteazul ar fi petrecut aici înainte de bătalia de la Șelimbar.