• Majoritatea țărilor europene relaxează restricțiile sanitare înaintea sezonului estival
  • Poți merge fără restricții în Croația, Cehia, Grecia, Letonia, Spania sau Danemarca,d acă te-ai vaccinat
  • Marea Britanie, Estonia sau Lituania păstrează carantina obligatorie, chiar dacă prezinți un test COVID-19 negativ

Restricțiile sanitare se relaxează în toată Europa înaintea sezonului de vară. Majoritatea țărilor au renunțat la carantină. Iar dacă nu te-ai vaccinat, unele țări acceptă și test PCR negativ.

Multe state vor să păstreze nivelul scăzut al îmbolnăvirilor, în timp ce se accelerează vaccinarea. De aceea, turiștii din UE trebuie să prezinte în continuare test PCR sau certificat de vaccinare, în funcție de țara vizitată. Franța de pildă, primește de astăzi turiști din UE, fără test PCR, care continuă să fie obligatoriu pentru cei din Marea Britanie și SUA. Dar scapă totuși de carantină. Alte state în care poți să mergi dacă te-ai vaccinat cu ambele doze sunt Croația, Cehia, Grecia, Letonia, Spania sau Danemarca.

Țările din Europe în care se impune carantina

Marea Britanie cere un text PCR la sosire și menține obligația de a sta 10 zile în carantină. Estonia merge pe aceeași linie pentru cei care vin din zone cu peste 150 de cazuri la 100.000 de locuitori. Finlanda aplică o carantină de 14 zile și control medical la sosire. Lituania este altă țară care mizează pe carantina de 10 zile, chiar dacă ai un rezultat negativ.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Germania a renunțat la carantina pentru vaccinați, dar călătorii care vin din zone afectate de pandemie trebuie să se autoizoleze, la fel cum face și Olanda. Majoritatea statelor europene, mai ales cele din sud, au renunțat la testele PCR dacă se poate dovedi vaccinarea cu ambele doze sau vindecarea de COVID-19.

Pașaportul european de vaccinare este testat acum de cel puțin șapte state europene. Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – s-au conectat la platforma online și au început să elibereze primele certificate.

În același timp, Centrul american pentru Controlarea și Prevenirea bolilor a anunțat criterii mai flexibile pentru călătorii care sosesc din 110 țări, inclusiv Japonia, care va găzdui Jocurile Olimpice. Cele mai puțin riscante țări de pe lista CDC-ului sunt Singapore, Israel, Coreea de Sud, Islanda, Belize și Albania