• La un deceniu de la celebra apariție în portul Victoria, sculptura „Rubber Duck” a artistului olandez Florentijn Hofman a revenit în Hong Kong.
  • Perechea de rațe gonflabile ale lui Hofman va pluti în apele Hong Kong-ului timp de două săptămâni, la sfârșitul acestei luni.
  • Cu o înălțime de 18 metri, ele sunt puțin mai mari decât cea care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume atunci când a fost instalată în Hong Kong în urmă cu 10 ani.

Studioul de creație AllRightsReserved, care organizează adesea expoziții de artă publică în oraș, a anunțat joi că o pereche de rațe gonflabile ale lui Hofman va pluti în apele Hong Kong-ului timp de două săptămâni, la sfârșitul acestei luni. Compania a numit noua instalație „Double Ducks”, scrie CNN.

Într-un test a instalației, cele două jucării de baie supradimensionate au fost observate în luna mai în apele din largul Tsing Yi, a cincea insulă ca mărime a teritoriului, fiind trase de bărci. Cu o înălțime de 18 metri, ele sunt puțin mai mari decât cea care a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume atunci când a fost instalată în Hong Kong în urmă cu 10 ani.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Organizatorii au comparat duo-ul gonflabil cu caracterele chinezești „xi” (cunoscut sub numele de „fericire dublă”) și „peng” (prieten), ambele având două componente identice una lângă cealaltă.

Concepută în 2001, înainte de a debuta în Franța șase ani mai târziu, „Rubber Duck” a apărut în orașe precum Osaka, Sydney și Sao Paolo, înainte de a ajunge pe teritoriul semi-autonom al Chinei în mai 2013. (Deși toate rațele lui Hofman arată la fel, el face una nouă pentru fiecare locație). Însă sosirea anterioară a operei de artă în portul Victoria a făcut vâlvă în întreaga lume – în parte pentru că s-a dezumflat în mod misterios peste noapte, înainte de a fi umflată din nou câteva zile mai târziu.

Hofman este cunoscut și pentru alte instalații artistice de mari dimensiuni care reimaginează obiecte de zi cu zi la scări neașteptate – nu doar jucării de baie, ci și iepuri de jucărie, bărci de hârtie și un hipopotam din lemn numit HippopoThames, pe care l-a instalat pe râul Tamisa din Londra în 2014.

„Rubber Duck” se vor întoarce în portul Victoria Harbour pe 10 iunie. Înaintea instalației, imagini ale perechii au fost lipite pe partea laterală a tramvaielor din oraș și în stațiile de metrou din Hong Kong.

Citește și: