• Abația medievală din vârful Mont Saint-Michel a jucat roluri cruciale în istoria Franței de-a lungul secolelor.
  • Mont Saint-Michel găzduiește concerte, conferințe și un spectacol numit „Solstițiul mileniului”.
  • În prezent, locația atrage 1,3 milioane de turiști în fiecare an.

Abația medievală din vârful Mont Saint-Michel a jucat roluri cruciale în istoria Franței de-a lungul secolelor, scrie CNN. Este una dintre cele mai populare atracții turistice ale țării în afara Parisului. Abația, care se află în largul coastei regiunii franceze Normandia, la vest de Paris, a atras legiuni de pelerini de-a lungul secolelor. În prezent, ea atrage 1,3 milioane de turiști în fiecare an.

„În decurs de 1.000 de ani, silueta sa a devenit o emblemă a universalismului francez”, a scris președintele francez Emmanuel Macron pe Twitter pe 5 iunie, după o vizită oficială la sit. „Abația sa, simbolul a ceea ce suntem: un popor de constructori”.

Pentru a sărbători ziua de naștere a abației, Mont găzduiește concerte, conferințe și un spectacol vizual numit „Solstițiul mileniului” pe 23 iunie, care va cuprinde un joc de lumini. De asemenea, vizitatorii se pot bucura de o expoziție despre istoria și arhitectura sa, până în noiembrie 2023.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Un turism excesiv

Mont Saint-Michel a fost întotdeauna extrem de popular, atrăgând milioane de pelerini de-a lungul istoriei sale. „A fost cel mai mare loc de pelerinaj din Occident, cu secole în urmă, înaintea lui Santiago de Compostela”, a declarat Thomas Velter, directorul general al Stabilimentului Public Național Mont Saint-Michel.

În prezent, aproximativ 3 milioane de oameni vizitează situl în fiecare an, unele weekenduri fiind mai aglomerate decât de obicei. În weekendul Înălțării din luna mai, locul a fost luat cu asalt de vizitatori între orele 11.00 și 15.00, un număr pe care oficialii îl așteaptă de obicei doar în perioada de vârf a verii.

„Am vândut 10.500 de bilete la mănăstire, ceea ce reprezintă un record”, a declarat Velter pentru CNN. „Weekendul Înălțării este de obicei destul de aglomerat, dar în acest caz, a fost vorba de foarte mulți oameni, toți în același timp”.

În total, au fost în jur de 33.000 de persoane la fața locului, ceea ce nu este un record în sine, dar este foarte mult pentru oraș, care de obicei se așteaptă la acest număr de turiști în august, perioada de vârf a sezonului, spun experții.

Istoria monumentului

Abația a fost martoră la momente cheie ale istoriei franceze, devenind în special o fortăreață în timpul Războiului de 100 de ani din secolele XIV și XV și supraviețuind unui asediu de 30 de ani al britanicilor.

A devenit o închisoare în timpul Revoluției Franceze din secolul al XVIII-lea. Până în 1863, 14.000 de prizonieri și-au petrecut timpul în „Bastilia mărilor”, unde mareele și nisipurile mișcătoare au făcut imposibilă evadarea. Familiile prizonierilor i-au înlocuit pe pelerinii care odinioară se plimbau pe ulițele satului.

În 1944, se spune că scriitorul Ernest Hemingway, pe atunci corespondent de război, s-a așezat la masa lui La Mère Poulard pentru a descrie isprăvile debarcărilor din Ziua Z, inclusiv una dintre bătăliile decisive pentru eliberarea Franței și a Europei, care a avut loc la câțiva kilometri de Mont Saint-Michel, în apropiere de orașul Avranches, complet distrus.

Citește și: