• Angajații principalelor aeroporturi și companii aeriene din Europa planifică greve în iunie și iulie
  • Personalul disponibilizat la începutul pandemiei nu s-a reîntors în domeniul transporturilor
  • Dacă angajatorii nu vor lua măsuri concrete, piloții, însoțitoriii de zbor și personalul din aeroporturi vor înceta activitatea în prima vară fără restricții.

Grevele și lipsa de personal forțează companiile aeriene să anuleze mii de zboruri și cauzează cozi infernale la toate marile aeroporturi, afectând planurile de vacanță ale călătorilor, în prima vară după ridicarea restricțiilor, relateaza Reuters.

După disponibilizările și micșorările salariale din domeniu, cauzate de restricțile de călătorie asociate pandemiei de COVID-19, angajații companiilor aeriene – de la piloți la personalul de la sol – cer îmbunătățirea condițiilor de muncă și măriri seminificative de salarii.

Norwegian Air a aprobat săptămâna trecută o mărire a salariilor angajaților de 3.7%, pe lângă alte beneficii. Această acțiune dă tonul măsurilor pe care și celelalte companii vor fi nevoite să le ia pentru a evita o criză a forței de muncă.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Situația principalelor aeroporturi din Europa

La Heathow, cel mai mare aeroport din Londra, este posibil ca personalul British Airways care operează briourile de check-in să intre în grevă luna viitoare. Aceștia cer revenirea la nivelul salarial din perioada anterioară pandemiei,

Lucrătorii de la Securitate de pe aeroportul din Bruxelles vor intra în grevă din 20 iunie, iar piloții Brussels Airlines vor înceta munca între 23-25 iunie.

Pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, muncitorii au intrat în grevă din 9 iunie. Aceștia au cerut o ceștere a salariului lunar cu 300 Euro și condiții mai bune de lucru. Acestă acțiune a cauzat anularea a 25% din zborurile operate din principalul aeroport francez. Alte greve sunt planificate începând cu 2 iulie.

Șapte sindicate ale angajaților din Italia, Franța, Portugalia, Belgia și Spania au avertizat încă din luna mai că personalul de cabină va intra în grevă în această vară, dacă nu vor primi un răspuns serios din partea angajatorului cu privier la cererile de îmbunătățire a condițiilor de muncă. De la lansarea acestui anunț, însoțitorii de zbor din Portugalia și Spania au declarant ca vor intra în grevă la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie.

O mie de piloți ai companiei SAS din Danemarca, Norvegia și Suedia ar putea înceta munca din a doua jumătate a lunii iunie, pe fondul neînțelegilor cu politicile companiei și reducerile de salarii.

Mai puține zboruri pe timpul verii

Pe fondul acestor greve planificate, va scădea și numărul de zboruri oferite de companiile Lufthansa și EasyJet. De asemenea, aeroporturile Gatwick și Schipol reduc numărul de pasageri care le vor trece pragul pe timpul verii. Conducerea aeroportului Schipol a agreat creșterea salariilor a 15 mii de muncitori cu 5.25 euro, pentru a evita supraaglomerarea datorată lipsei de personal care a cauzat, la începutul acestei luni, anularea a peste 50 de zboruri pe zi operate de KLM.

Mulți angajați au părăsit doemniul transporturilor aeriene în perioada lockdown-urilor. Companiile aeriene au dificultăți în a menține personalul, mai ales cel de la sol. De exemplu, job-uri precum transportul de bagaje sunt solicitante fizic și relative slab remunerate, iar aeroporturile sunt situate departe de centrele urbane, cee ace este o provocare pentru majoritatea angajaților.

Patronii companiilor aeriene subliniază și faptul că obținerea certificatelor de securitate pentru muncitorii din aeroporturi și calificarea personalului poate dura luni întregi.

Aproximativ 20% din posturile de check-in, securitate și operare a aeronavelor din aeroporturile Germane sunt neocupate în prezent, susține un reprezentant al asociației aeroporturilor ADV.

În lipsa unor măsuri care să vină în întâmpinarea nevoilor angajaților, grevele acestora și lipsa de personal vor afecta semnificativ numărul de zboruri oferite călătorilor în prima vară de la ridicarea restricțiilor de călătorie.