- Conform Happy City Index 2025, cele mai fericite orașe sunt evaluate pe baza a 82 de indicatori în șase categorii.
- Fericirea în orașe depinde de multiple aspecte, nu doar de bani sau peisaje, ci și de politici publice, spații verzi, transport sustenabil.
- Singapore este apreciat pentru politicile eficiente de sănătate și guvernare, precum și pentru infrastructura avansată și spiritul multicultural.
Tu cât de fericit te simți în orașul tău? Fericirea în orașe depinde de mulți factori, nu doar de bani sau peisaje. Calitatea vieții este influențată de politicile publice, spațiile verzi sau transportul sustenabil. De asemenea, implicarea activă a cetățenilor sau evenimentele culturale fac diferența. Care sunt cele mai fericite orașe din lume?
Advertisment
Unde ne putem muta ca să fim cei mai fericiți?
Cele mai fericite orașe din lume în 2025, conform Happy City Index au fost alese pe baza a 82 de indicatori, grupați în șase categorii esențiale: cetățeni, guvernare, mediu, economie, sănătate și mobilitate. Indexul nu desemnează un singur oraș „cel mai fericit”, ci recunoaște 31 de „orașe de aur” – cu scoruri excelente pe toate planurile.
Numărul unu e Copenhaga, Danemarca. Ocupă primul loc datorită performanței în domeniul mediului (spații verzi, gestionarea deșeurilor, sustenabilitate) și economiei (salarii medii, inovație, prezența companiilor internaționale). Cultura este un pilon important – orașul oferă frecvent evenimente gratuite (festivaluri de lumină, biblioteci umane, street food). Transportul este ecologic și eficient: un procent semnificativ din populație folosește bicicleta, iar metroul funcționează impecabil.
Recomandări
Pe locul 2 se situează Zurich, Elveția. Zurich excelează în categoriile cetățeni și guvernare – implicarea civică, accesul la servicii digitale și siguranța ridicată sunt puncte forte. Orașul este extrem de curat și bine organizat, ideal pentru familii. Regulile clare și infrastructura impecabilă fac viața predictibilă și lipsită de stres. Apa potabilă este disponibilă gratuit din peste 1.000 de fântâni publice.
Iar pe locul 3 e Singapore. Acest oraș-stat asiatic a obținut scoruri mari la sănătate (vaccinări, protecție financiară, siguranță publică) și guvernare (politici eficiente pentru reducerea costului vieții). Deși viața în Singapore este scumpă, programul de locuințe publice (HDB) a ajutat mulți cetățeni să aibă stabilitate economică. Infrastructura avansată, spațiile verzi și spiritul multicultural creează un stil de viață confortabil și echilibrat. Acest top e completat de Seoul, Stockholm, Taipei, Munich și Rotterdam.
Citește și
- Elon Musk nu mai este figura principală a DOGE. Ce schimbări a adus în primele 100 de zile în guvern
- Prezența la vot a depășit 10.000.000 de alegători. MAI anunță că au fost raportate 76 de incidente în legătură cu alegerile prezidențiale
- VIDEO. Un bebeluș american a primit prima terapie de editare genetică personalizată. Ce impact are pentru medicina genetică