• Sonny Murray a reușit să se reabiliteze grație inițiative.
  • Noii ghizi au tururi personalizate și diferite de cele obișnuite.
  • Invisible Cities: Acest tur are impact pozitiv asupra comunității.

Cine ar putea să-ți arate cel mai bine străzile din Edinburgh decât cei care au locuit pe acestea? Este proiectul celor de la Invisible Cities, care speră să le dea astfel o șansă la o viață normală persoanelor fără adăpost.

130 de persoane fără casă au fost antrenate să devină ghizi. Ei duc turiștii pe străzile mai puțin cunoscute, cu tururi tematice. Sonny Murray, unul dintre primii ghizi luați de pe stradă de Invisible Cities, prezintă istoria crimelor din oraș în timpul turului său. Cu ajutorul acestei inițiative, el a reușit să scape de dependența de droguri și să aibă un acoperiș deasupra capului.

Oferim oamenilor oportunitatea să crească în încredere, dar și să aibă acces la job-uri. Farmecul este să știi că acest tur pe care îl vei face va avea un impact pozitiv asupra comunității pe care o vizitezi. Până la urmă, un tur pe jos este ceva ce vei în fiecare călătorie a ta. Măcar să îl faci și banii plătiți să fie folosiți pentru o cauză bună.

Recomandări

NEVĂZUT, NECUNOSCUT
GERMANIA ÎȘI PREGĂTEȘTE BUNCĂRELE
TRUMP SCHIMBĂ TARIFELE
RUSIA ȘI ARMELE NUCLEARE
DUPĂ FAȚĂ SE CUNOAȘTE
DRUMURILE NOASTRE, TOATE

Astfel de inițiative au început și în alte orașe precum Glasgow, Manchester, Cardiff sau Liverpool.

„Când ești homeless, ești invizibil. Dintr-o dată, le oferi puterea de a fi vizibili și chiar în centrul atenției” explică cei de la Invisibile Cities proiectul. În prezent, în Edinburgh, sunt 18 ghizi proveniți din oameni ai străzii care oferă, fiecare, tururi personalizate, diferite față de cele standard.

Britanicii vor să ducă experimentul și mai departe. Vor să dea bani celor fără adăpost, ca să vadă dacă asta îi ajută să iasă din sărăcie. Vor primi bani pentru locuințe, alimente, îmbrăcăminte, mobilă, electrocasnice, articole necesare pentru muncă sau chiar plăți pentru achitarea datoriilor. Banii nu vor fi dați direct, ci asistenților sociali care îi vor ajuta. Teste anterioare, făcute în Canada și Statele Unite, au arătat că metoda este eficientă.

Citește și