O destinație populară pentru drumeții a interzis tocmai drumețiile solo. Iată care este motivul

FOTO - Mediafax Foto
  • Drumeția solo nu mai este o opțiune pentru cei care doresc să facă o drumeție oriunde în Nepal.
  • Țara interzisese anterior, în urmă cu cinci ani, ca drumeții solitari să urce pe Muntele Everest, iar acum aceeași interdicție a fost extinsă la toți munții din Nepal.
  • Țara are opt dintre cei mai înalți munți din lume, care sunt extrem de populari în rândul drumeților.

Autoritățile din Nepal, țară cunoscută pentru peisajele și traseele sale spectaculoase, a interzis drumețiile pentru aventurierii singuri, confrom CNN.

Măsura vine la 5 ani după ce Nepalul a interzis persoanelor neînsoțite să escaladeze Muntele Everest. Anterior, a fost decisă o interdicție de escaladare a muntelui Everest pentru alpiniștii neexperimentați, pentru cei cu dizabilitati, pentru persoanele în vârstă sau foarte tinere, în incercarea de a îmbunătăți siguranța zonei si de a reduce supraaglomerarea.

Autoritățile nepaleze justifică noua măsură prin costurile ridicate asociate operațiunilor de căutare și salvare pentru persoanele care se pierd în timpul excursiilor.

„Când călătorești singur nu există nimeni care să te ajute în cazul unor urgențe”, a declarat pentru CNN Mani R. Lamichhane, directorul Consiliului pentru Turism din Nepal.

El subliniază că în zonele montane izolate „infrastructura nu este potrivită” pentru astfel de drumeții, adăugând că „atunci când dispar turiști sau sunt găsiți morți nici măcar guvernul nu le poate da de urmă fiindcă ei au luat-o pe rutele izolate” .

Lamichhane spune că o altă problemă este reprezentată de ghizii turistici și companiile de profil care nu dețin o licență din partea autorităților. Oficialul afirmă că aceste companii care nu plătesc taxe din moment ce operează în afara economiei formale fură locurile de muncă ale nepalezilor.

„Au existat unele cazuri în care asociația de trekking ne-a cerut să oprim aceste operațiuni legate de drumeții neautorizate. Aceasta este o solicitare a asociațiilor de turism de mult timp” , mai spune el.

La fel ca în cazul altor țări din jurul lumii, Nepalul a fost afectat de o prăbușire a numărului de turiști străini în timpul pandemiei de COVID-19, estimându-se însă că anul acesta el va urca la peste 600.000. În anii premergători pandemiei peste un milion de turiști vizitau Nepalul anual, în pofida izolării relative a țării.

Cei mai mulți vizitatori în această țară de la poalele Munților Himalaya provin din India și Statele Unite.