• 300 de rezidenți locali au ocupat plaja Es Caló des Moro din Mallorca.
  • Aeroportul din Palma a înregistrat 3,8 milioane de călători în mai.
  • Locuitorii cer protejarea mediului și acces controlat la plaje.

Aproximativ 300 de locuitori din Mallorca au ocupat o plajă instagramabilă din insulă. Protestul vizează efectele negative ale turismului masiv și denunță faptul că localnicii nu mai au loc pe plaje. Mallorca a primit în luna mai aproape 4 milioane de vizitatori.

De ce protestează locuitorii din Mallorca?

Locuitorii din Mallorca protestează pentru a evidenția impactul negativ al turismului excesiv asupra vieții lor. Es Caló des Moro, o plajă mică și odată liniștită, atrage acum mii de turiști zilnic, ceea ce face ca accesul pentru localnici să fie aproape imposibil. Turismul masiv a dus la eroziunea căilor de acces, blocarea traficului și poluarea plajei. Situația este agravată de rețelele sociale care promovează excesiv locuri precum Es Caló des Moro. Localnicii doresc măsuri pentru protejarea mediului și controlul fluxului de turiști.

Care sunt datele recente despre turism în Mallorca?

Conform AENA, aeroportul din Palma a înregistrat 3,8 milioane de călători în luna mai, o creștere de 12,3% față de aceeași lună a anului anterior. Majoritatea turiștilor provin din Germania și Marea Britanie. Această creștere a numărului de turiști a dus la aglomerarea plajelor și a altor locuri de interes, afectând negativ viața de zi cu zi a rezidenților. Mulți locuitori au renunțat la activitățile obișnuite, precum mersul la plajă, din cauza supraaglomerării turistice.

Recomandări

LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA

Cum a fost organizat protestul și care sunt reacțiile?

Protestul a fost organizat prin intermediul rețelei sociale X, sub utilizatorul Mallorca Platja Tour. Protestatarii au ocupat plaja Es Caló des Moro cu pancarte și pliante, informând turiștii despre acțiune. Reacțiile au fost mixte; unii turiști, precum un cuplu din Brazilia, au înțeles protestul, recunoscând dreptul localnicilor de a-și folosi plajele. Alții, ca doi tineri din Barcelona, au argumentat că turismul este o realitate globală și că trebuie găsit un echilibru. Primarul localității, María Pons, a calificat situația drept „o aberație”, subliniind că plaja a devenit prea aglomerată pentru locuitori.

Citește și