• În topul celor mai spectaculoase tuneluri se află Gotthard din Elveția. Cu o lungime de 57 de kilometri, tunelul de bază este cel mai lung și mai adânc tunel feroviar din lume.
  • În top regăsim și tunelul Laerdal din Norvegia: cel mai lung tunel rutier din lume. Acesta are 24,5 de kilometri și leagă capitala Oslo de Bergen.
  • Și Islanda se laudă cu Tunelul ghețarului Langjokull. Acesta are 500 de metri lungime și include tuneluri și încăperi subterane cu diferite forme.

Tunelurile au fascinat oamenii din cele mai vechi timpuri. Dacă primele astfel de construcții erau naturale, formate din roci calcaroase, în diferite peșteri, astăzi situația stă cu totul altfel. Tunelurile sunt în prezent adevărate construcții de artă. CNN a alcătuit o listă cu cele mai interesante tuneluri din lume.

În topul celor mai spectaculoase tuneluri se află Gotthard din Elveția. Cu o lungime de 57 de kilometri, tunelul de bază este cel mai lung și mai adânc tunel feroviar din lume. Acesta a fost deschis pentru prima dată în 2016 pentru a stimula traficul feroviar de marfă pe sub Alpi.

Cel mai lung tunel rutier din lume

În top regăsim și tunelul Laerdal din Norvegia: cel mai lung tunel rutier din lume. Acesta are 24,5 de kilometri și leagă capitala Oslo de Bergen. Pentru a sparge monotonia cât mergi prin tunel, s-au introdus curbe ușoare pe secțiunile drepte. Iar la fiecare 6 kilometri a fost construită câte o cavernă mare, concepută pentru a imita un răsărit de soare.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL

Pe locul trei se află tunelul Canalului Mânecii, care leagă vestul Franței cu sud-estul Angliei Tunelul are 50 de kilometri și a fost deschis pentru prima dată în 1994, după șase ani de lucrări de construcție. Mai mult, acesta se află la aproximativ 75 de metri sub fundul mării.

Primul pe listă este Tokyo Bay Aqua-Line, o autostradă care este alcătuită în principal dintr-o combinație
de pod-tunel peste Golful Tokyo din Japonia. Acesta are o lungime de 9,6 kilometri, construcția sa a durat 31 de ani și a costat 11,2 miliarde de dolari.

Și Islanda se laudă cu Tunelul ghețarului Langjokull. Acesta are 500 de metri lungime și include tuneluri și încăperi subterane cu diferite forme, decorate cu sculpturi de gheață și instalații de lumini.

Citește și