• Ciprul a inclus România în categoria roşie a statelor cu risc epidemiologic, anunță MAE.
  • Astfel, românii fără certificat de vaccinare pot intra în Cipru doar cu test PCR negativ, făcut cu 72 de ore înainte de călătorie, iar la sosire trebuie să facă al doilea test, pe cheltuială proprie.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile cipriote au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cipru, în contextul pandemiei de COVID.

Astfel, începând din 17 mai 2021, toate persoanele care au un certificat de vaccinare împotriva COVID-19, eliberat de autorităţile competente ale altor state, sunt exceptate de la obligaţia de a prezenta un test molecular tip RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi de la măsura autoizolării.

Documentul care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie redactat în limba engleză. Informaţii suplimentare pot fi consultate pe pagina de internet: Cyprus Flight Pass – Vaccinated Passengers.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cum intri în Cipru dacă nu ești vaccinat

Conform informaţiilor comunicate public de autorităţile cipriote, România a fost inclusă în categoria roşie a statelor cu risc epidemiologic.

Astfel, în contextul noilor măsuri, persoanele care sosesc din state incluse în categoria roşie şi care nu deţin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19 pot intra în Republica Cipru în urma prezentării unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de călătorie.

De asemenea, aceste persoane trebuie să efectueze un al doilea test molecular tip RT-PCR, pe cheltuială proprie, la sosirea în Republica Cipru, pe aeroport.

Citește și Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge cu dovada imunizării

Certificatul obligatoriu la intrarea în Cipru. Riști o amendă de 300 de euro

De asemenea, MAE aminteşte că toate persoanele care intră în Cipru trebuie să prezinte o autorizaţie de călătorie, completată cu 24 de ore înaintea deplasării.

Autorizaţia se obţine prin intermediul portalului Cyprus Flight Pass – Application Process şi include date cu privire la deţinerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test molecular tip RT-PCR, cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Documentele care atestă vaccinarea împotriva COVID-19 sau efectuarea testului pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 trebuie prezentate autorităţilor cipriote, la sosire.

Dacă nu prezinți certificatul obligatoriu vei fi amendat cu 300 de euro. MAE precizează că persoanele care declară informații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală.

Totodată, MAE precizează că, potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile cipriote, atât persoanele vaccinate împotriva COVID-19, cât şi cele care prezintă la intrare un test molecular tip RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pot fi testate în mod aleatoriu la sosire, această măsură fiind suplimentară celorlalte condiţii necesare pentru permiterea intrării în Republica Cipru. În această situaţie, costurile pentru efectuarea testării aleatorii sunt suportate de autorităţile cipriote.

Restricțiile de circulație din Cipru: Nu mai este nevoie de SMS pentru autorizația de deplasare

MAE mai precizează care sunt noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 sunt în vigoare în intervalul 10 mai 2021 – 31 mai 2021, ora 05:00:

  • sunt interzise deplasările pe plan intern (curfew) între orele 23:00-5:00 (cu excepția deplasărilor la locul de muncă, spital sau farmacie);
  • a fost eliminată obligația de a transmite un mesaj text pentru obținerea autorizației de deplasare;
  • sunt permise adunările în locurile publice (parcuri, piețe, zone de picnic, plaje, străzi pietonale și porturi de agrement etc.) cu condiția ca acestea să nu depășească 10 persoane, inclusiv copiii minori;
  • sunt permise vizitele la spitale, clinici, centre medicale și de diagnostic, în urma aprobării conducerii centrului respectiv și prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ, efectuat în ultimele de 48 de ore;
  • este permisă funcționarea tuturor zonelor de catering în aer liber (restaurante, taverne, cafenele, pub-uri, snack-baruri și baruri, cafenele și zone de catering din centrele comerciale tip mall-uri, cantine, cluburi sportive, cluburi culturale, asociații, societăți etc.) pe baza protocolului în vigoare. Clienții trebuie să dețină un test negativ Coronapass.

Condițiile pentru obținerea unui Coronapass sunt următoarele:

  • deținerea unui test cu rezultat negativ (pcr / rapid), efectuat în ultimele de 72 de ore;
  • vaccinarea cu cel puțin o doză și finalizarea unei perioade de cel puțin 3 săptămâni după vaccinare;
  • dovada care atestă faptul că persoana în cauză a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.

Începând cu data de 1 iunie 2021, va fi permisă și funcționarea spațiilor interioare ale zonelor de catering.

  • este permisă funcționarea teatrelor în aer liber și în interior, a amfiteatrelor, a cinematografelor și a sălilor de spectacole, cu respectarea protocoalelor sanitare în vigoare, printre care prezentarea unui test negativ Coronapass de către spectatori/participanți la evenimente; este permisă funcționarea piețelor la 50% din capacitate și cu menținerea unei distanțe de 1,5 metri între persoane, fără obligația de deține Coronapass;
  • rămân interzise evenimentele de masă, demonstrațiile, paradele, concertele, târgurile în aer liber, festivalurile în locuri publice sau private;
  • este permisă funcționarea centrelor comerciale tip mall, cu deținerea de către vizitatori a unui permis Coronapass;
  • este permisă funcționarea centrelor de înfrumusețare și a saloanelor de coafură, în baza Protocolului, fără obligația de deține Coronapass;
  • este permis accesul la plajă, fără obligația de deține Coronapass;
  • este permis accesul în zonele de picnic, baraje și grădini zoologice, fără obligația de deține Coronapass;
    rămâne suspendată funcționarea cluburilor și a localurilor de muzică și dans;
  • este suspendată, până la data de 16 mai 2021, organizarea de conferințe și expoziții comerciale. Începând cu data de 17 mai 2021, organizarea evenimentelor menționate mai sus este permisă, cu condiția respectării măsurii de utilizare a 30% din capacitatea spațiului interior, petrecerile de tip cocktail fiind interzise. De la data de 1 iunie 2021, utilizarea capacității crește la 50% din capacitatea spațiului. Prezentarea unui Coronapass este necesară pentru participarea la conferințe;
  • este suspendată funcționarea zonelor de camping;
  • este permisă, începând cu 10 mai 2021, cazarea la hoteluri, dacă persoanele în cauză dețin un Coronapass.

Numerele de telefon pentru turiștii aflați în Cipru

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să călătorească în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice a operaționalizat un Call Center unde se acordă asistență pentru călători cu privire la obținerea formularului CyprusFlightPass, numărul de telefon: 00357 22 285 757 (cu program de luni până duminică între orele 08.00 – 20.00, ora României). Solicitările pot fi adresate și în scris prin intermediul platformei: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

De asemenea, pentru persoanele care călătoresc în Republica Cipru în scop turistic, Departamentul de Turism a operaționalizat atât o adresă de e-mail, unde pot fi adresate întrebări, travel2020@visitcyprus.com, cât și o pagină dedicată pe platforma de socializare Facebook (www.facebook.com/VisitCyprus.cy).