• România a fost marea câștigătoare a tratatului care a încheiat oficial războiul
  • Tratatul semnat la 4 iunie 1920, în Palatul Trianon din Versailles, între Ungaria și Puterile Aliate, este un document fundamental în raporturile de drept internațional ale României

Pentru România, războiul nu s-a terminat în 1918. Am luptat cu Ungaria încă aproape un an. Un război care s-a terminat cu victoria noastră – armata română a intrat în Budapesta și a ocupat-o. Punctul final a fost Tratatul de la Trianon.

În octombrie 1918, în sala de şedinţe a Parlamentului de la Budapesta răsuna glasul unui deputat român care cerea pentru prima oară desprinderea Ardealului de Ungaria. Cel ce vorbea de la tribună se numea Alexandru Vaida-Voevod. Avea să fie şeful primului guvern al României Mari.

Ungaria intrase în mirajul ideologiei bolșevice. România, deși întregită cu victoriile de pe câmpurile de bătălie și prin succesele politico-diplomatice ale alianțelor sale de conjunctură, era plimbată între Paris, Londra și Washington cu dreptatea în mână.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Războiul cu Prima Republică Maghiară (devenită Republica Sovietică Maghiară din martie 1919) a început la 13 noiembrie 1918 și s-a încheiat pe 3 august 1919. Armata Română a ocupat estul Ungariei și Budapesta până la 28 martie 1920.

Tratatul semnat la 4 iunie 1920, în Palatul Trianon din Versailles, între Ungaria și Puterile Aliate, este un document fundamental în raporturile de drept internațional ale României.