• Răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Anglia și interdicții de călătorie din multe țări.
  • Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni.
  • Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat.

Noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie este motiv de îngrijorare pentru investitori. Principalele burse europene au înregistrat scăderi după ce mai multe țări au anunțat interdicții de călătorie către și dinspre UK.

O scădere de peste 5% a acțiunilor companiilor de turism a dus luni la o scădere a burselor europene, deoarece răspândirea rapidă a unei noi tulpini de coronavirus a forțat restricții dure în Anglia și interdicții de călătorie din multe țări, relatează Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,9%, pentru cea mai slabă sesiune din ultimele două luni, după ce Marea Britanie a impus o carantină severă și și-a schimbat planurile de a slăbi restricțiile cu ocazia Crăciunului, în condițiile în care noua tulpină este cu până la 70% contagioasă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Indicele londonez FTSE a scăzut cu 1,1%, în timp ce lira sterlină s-a scufundat. Indicele german DAX a scăzut cu peste 3%, CAC 40 din Paris cu 3,13% iar AEX din Amsterdam inregistra un minus, la ora transmiterii știrii, de 3,01%.

La București, indicele BET avea o scădere de 1,53%.

Canada, precum și Germania, Italia și Olanda, au dispus suspendarea zborurilor din Marea Britanie, în timp ce interdicția Franței includea și transportatorii de mărfuri.

Acțiunile companiilor de turism și divertisment aveau cea mai proastă zi din ultimele trei luni, cu IAG, proprietarul British Airways, transportatorul Lufthansa și compania de turism Tui pierzând între 5,8% și 9%. Operatorul de croazieră Carnival Corp a pierdut 6,4%.

Pe măsură ce prețurile la țiței au scăzut, companiile BP, Total și Royal Dutch Shell au pierdut între 3,9% și 5,4% din valoarea acțiunilor.

Îngrijorările legate de noua tulpină de virus au eliminat posibilele efecte ale acordului din Congresul american privind un pachet de ajutor fiscal în valoare de 900 miliarde de dolari, care va fi votat luni.

Vaccinurile ar trebui să fie în continuare eficiente împotriva noii tulpini, au spus oamenii de știință. Acțiunile de la Frankfurt ale BioNtech au crescut cu 4,6%.